Przepis i sposób przygotowania na: Babka cappuccino z czekoladową polewą
-Mąkę wymieszać z kawą cappuccino i proszkiem do pieczenia.
-Olej wymieszać z likierem.
-Jajka ubić z cukrem na puszysty krem, pod koniec dodać przestudzone espresso, olej i mąkę.
-Delikatnie wymieszać.
-Ciasto wlać do foremki nasmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką.
-Piec ok,45 min w piekarniku nagrzanym do temp. 170 st. C.
-Przed wyjęciem sprawdzić, czy babka jest upieczona wbijając drewniany patyczek , który po wyjęciu powinien być suchy.
-Upieczoną babkę przestudzić, a następnie przełożyć na paterę i polać polewą czekoladową tworząc na wierzchu grubszą powłokę.
Aby przygotować polewę należy śmietankę zagotować i dodać do niej drobno pokruszoną czekoladę i krem. Masę zdjąć z ognia i mieszać do całkowitego rozpuszczenia się czekolady. Przestygnietą, płyną polewą ozdobić babkę wykorzystując tylko część .Pozostałą odstawić do stężenia i wyłożyć grubszą warstwą na wierzchu babki.
Babkę posypać czekoladową lub cukrową posypką.