Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Najlepsza domowa wędlina czyli karkówka pieczona

5.0
(38)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

karkówka 2 kg
papryka mielona 2 łyżki
czosnek 5 ząbków
oliwa 3 łyżki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 lyżeczka
Pieprz czarny mielony Prymat 2 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Najlepsza domowa wędlina czyli karkówka pieczona

Kroki postępowania

1
Karkówkę opłukać i osuszyć. Ja, nie odkrawam od mięsa żadnych "tłuszczyków", podczas pieczenia wytopi się. Przełożyć mięso do miski. Posypać 2 łyżkami papryki słodkiej, 1 łyżeczką soli i 1 łyżeczką pieprzu. Przecisnąć przez praskę czosnek.
Krok 1 - Najlepsza domowa wędlina czyli karkówka pieczona foto
2
Przyprawami dokładnie natrzeć karkówkę. Przykryć i wstawić dolodówki na min 8h. U mnie stało 20h. Piekarnik nagrzać do temp 180 stopni. Mięso przełożyć do brytfanki , polać olejem. Piec 40 minut, następnie obrócić karkówkę i piec kolejne 40 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 150 stopni piec godzinę, od czasu do czasu przewracając mięso.
Krok 2 - Najlepsza domowa wędlina czyli karkówka pieczona foto
3
Po wyciągnięciu z piekarnika pozostawić na ok 30 minut i można serwować. Smacznego:)
Krok 3 - Najlepsza domowa wędlina czyli karkówka pieczona foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dodi 09.04.2014 10:42
pyszna karkówka
Alex_M 02.04.2013 11:00
wspaniala!
Magda24 31.03.2013 12:36
już czuję smak tej karkówki - pyszna
Monika58 30.03.2013 20:59
ymmm, jaka pyszna, a jak musi pachnieć
tessinka 29.03.2013 21:43
domowa wędlinka...pycha
adelajda 29.03.2013 19:48
lepsza niż najlepsza wędlina kupna
kasia-gotuje.pl 29.03.2013 18:52
Pysznie wygląda! uwielbiam domowe wędliny.
Dorota_31_ 29.03.2013 16:28
przepysznie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak