Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto kokosowo-makowe z masą budyniową

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt
jajko 4 szt
cukier 0,75 szklanki
mąka pszenna 1 szklanka
mąka ziemniaczana 1 łyżka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
mak 10 dag
wiórki kokosowe 15 dag
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
białko 6 szt
cukier 0,75 szklanki
Masa budyniowa:
mleko 2 szklanki
żółtko jajek 3 szt
cukier 5 łyżek
budyń waniliowy 1 op
mąka pszenna 1 łyżka
masło 25 dag
koniak 50 ml
herbatniki 20 szt
koniak 50 ml
kokos Kokosowo-makowe

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto kokosowo-makowe z masą budyniową

Biszkopt: jajka rozbijamy oddzielając białka od żółtek. Z białek ubijamy pianę i nadal ubijając dodajemy porcjami cukier i po jednym żółtku. Następnie dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, delikatnie ale dokładnie mieszamy. Ciasto przelewamy do natłuszczonej blaszki i pieczemy ok. 25 min. w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C.Studzimy.
Ciasto kokosowo-makowe: mak sparzamy, odsączamy, wysuszamy i nie mielimy. Mieszamy z wiórkami kokosowymi i proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy, dodajemy cukier, znów chwilę ubijamy. Dodajemy mak z wiórkami i proszkiem. Mieszamy. Ciasto przelewamy na blaszkę /o wymiarach blaszki, w której piekliśmy biszkopt/ i pieczemy ok. 20 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.Studzimy.
Masa budyniowa: szklankę mleka zagotowujemy. W pozostałym mleku rozpuszczamy cukier, budyń, mąkę i dodajemy żółtka. Dokładnie mieszamy i wlewamy do gotującego się mleka. Mieszając zagotowujemy, zdejmujemy z ognia i studzimy. Miękkie masło ucieramy dodając porcjami ostudzony budyń i koniak /50 ml/.
Biszkopt nasączamy koniakiem /50 ml/ i smarujemy cienką warstwą masy budyniowej. Na masie układamy ciasto makowo-kokosowe i rozsmarowujemy pozostałą masę budyniową. Na masie układamy herbatniki i dekorujemy według uznania. Ja polałam obficie polewą czekoladową.
Do masy budyniowej możemy dodać ananasy /jeśli wolimy słodsze wydanie ciasta/ lub wiśnie /jeśli wolimy bardziej kwaskowe smaki/

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 24.03.2013 19:26
poproszę kawałeczek
Wiesława1 21.03.2013 18:32
uwielbiam makowe ciasta
monisia1977 21.03.2013 10:29
super ciacho
dwa pokoje z kuchnią 21.03.2013 09:01
ekstra przepis , kradne do siebie!
Agnieszka-87-25 21.03.2013 07:58
jak ja lubię takie ciasta :)
Joanna46 21.03.2013 07:42
A robię podobne i szybko znika.
kasienka23 21.03.2013 07:36
super ciasto! wygląda bardzo apetycznie!
Monika-twin 21.03.2013 05:50
Wygląda bardzo smakowicie, piękne zdjęcia
Renataj 20.03.2013 22:50
Dziękuję za przychylne komentarze. Natii3624 - niestety to ciasto nie wygląda idealnie: było robione na szybko i nie zdążyło wystygnąć a polewa nie zdążyła zastygnąć bo goście już stali w drzwiach.
Misia13 20.03.2013 22:37
apetycznie brzmi ;-)
natii3624 20.03.2013 22:04
Wygląda idealnie! Koniecznie muszę spróbować :)
babajaga1969 20.03.2013 21:40
tyle dobroci w jednym cieście - smaczne :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak