Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto kokosowo-makowe z masą budyniową
Ciasto kokosowo-makowe: mak sparzamy, odsączamy, wysuszamy i nie mielimy. Mieszamy z wiórkami kokosowymi i proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy, dodajemy cukier, znów chwilę ubijamy. Dodajemy mak z wiórkami i proszkiem. Mieszamy. Ciasto przelewamy na blaszkę /o wymiarach blaszki, w której piekliśmy biszkopt/ i pieczemy ok. 20 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.Studzimy.
Masa budyniowa: szklankę mleka zagotowujemy. W pozostałym mleku rozpuszczamy cukier, budyń, mąkę i dodajemy żółtka. Dokładnie mieszamy i wlewamy do gotującego się mleka. Mieszając zagotowujemy, zdejmujemy z ognia i studzimy. Miękkie masło ucieramy dodając porcjami ostudzony budyń i koniak /50 ml/.
Biszkopt nasączamy koniakiem /50 ml/ i smarujemy cienką warstwą masy budyniowej. Na masie układamy ciasto makowo-kokosowe i rozsmarowujemy pozostałą masę budyniową. Na masie układamy herbatniki i dekorujemy według uznania. Ja polałam obficie polewą czekoladową.
Do masy budyniowej możemy dodać ananasy /jeśli wolimy słodsze wydanie ciasta/ lub wiśnie /jeśli wolimy bardziej kwaskowe smaki/