Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

" Leniwa baba z chrupiącą kruszonką "

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

drożdże 5 dag
cukier 0,5 szklanka
cukier waniliowy 1 op
olej 0,5 szklanki
zimne mleko 0,5 szklanki
mąka 2,5 szklanki
rodzynki 1 garśc
jajko 3 roztrzepane

Przepis i sposób przygotowania na: " Leniwa baba z chrupiącą kruszonką "

Ciasto:

Do miski kruszymy drożdże.

Posypujemy cukrami.

Polewamy olejem i zimnym mlekiem.

Dodajemy rozbełtane jajka.

Zasypujemy mąką.

Przykrywamy i odstawiamy na 3 godziny w ciepłe miejsce ( nie mieszając wcześniej ! ).

Po tym czasie mieszamy łyżką i dodajemy uprzednio namoczone rodzynki lub żurawinę
( lub to i t jak ktoś lubi! ).

Wlewamy do tortownicy wyłożonej ( tylko spód ) papierem do pieczenia.




Kruszonka:

Składniki na kruszonkę mieszamy / rozcierając w palcach.
( - mąka – 3 łyżki
- cukier – 3 łyżki
- masło – 1 łyżka )

Posypujemy obficie ciasto.

Pieczemy 40 minut / 180C.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

KasiaK90 20.03.2013 09:15
pyszna ta baba musi być
ewka1978 20.03.2013 09:07
smacznie wygląda
2milutka 20.03.2013 08:57
pysznie i słodko:)
Gary Michy 20.03.2013 08:17
Lubię wszystkie ciasta z kruszonką :)
Pyszota 20.03.2013 07:30
świetnie wygląda
cukiereczek 20.03.2013 07:28
fajna nazwa

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak