Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pełnoziarnisty chleb z maszyny

5.0
(75)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

woda 400 mililitrów
olej 2,5 łyżki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1,5 łyżeczki
cukier 2,5 łyżki
mąka pszenna 100 gramów
mąka pszenna pełnoziarnista 300 gramów
siemię lniane 25 gramów
mąka żytnia 125 gramów
drożdże suche 20 gramów

Przepis i sposób przygotowania na: Pełnoziarnisty chleb z maszyny

Do maszyny wlewamy ciepłą wodę. Dolewamy olej, dosypujemy cukier i sól oraz zmieszane ze sobą trzy gatunki mąki. Na końcu dodajemy drożdże. Włączamy program do wyrabiania i pieczenia chleba ziarnistego. Pod sam koniec wyrabiania, przed rośnięciem dosypujemy siemię lniane, tak, żeby jeszcze zdążyło wymieszać się z masą chlebową. Bochenek chleba będzie ważył około 900 g.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak