Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Quesadillas z chorizo i rukolą

3.0
(13)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

tortilla 2 placki
chorizo 3 plastry
cebula czerwona 1/4 sztuki
Kukurydza z Puszki 2 łyżki
rukola garść
suszone pomidory z czosnkiem 3 sztuki
ser gouda 10 gramów

Przepis i sposób przygotowania na: Quesadillas z chorizo i rukolą

Cebulkę, pomidory, pokrój w kostkę. Kiełbaskę rozdrobnij.

Ser żółty potarkuj.

Jeden placek tortilli posyp odrobiną sera. Na to wsyp równomiernie wszystkie pokrojone składniki. Na wierzch posyp grubą warstwą sera.

Całość przykryj drugim plackiem tortilli i dokładnie dociśnij.

Rozgrzej patelnię. Tutaj wymagana jest dobra, nie potrzebująca tłuszczu patelnia lub grill elektryczny z zamykaną, zaciskającą pokrywką (ew. opiekacz).

Na rozgrzaną patelnię układaj ostrożnie tortille. Po chwili (ok.2 minuty) przewróć podwójny placek na drugą stronę. Efekt powinien być taki, że tortille staną się chrupiące, a cały środek zostanie zalany rozpuszczonym serem.
Quesadillas podaje się pokrojone na ćwiartki lub mniejsze trójkąciki. Ja do krojenia używam okrągłego nożyka do pizzy - dzięki temu placki się nie rozdzielają.
Idealna przekąska na wieczór np. do seansu filmowego :) lub jako drugie śniadanie.

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ciekawska 27.10.2013 10:33
to jest super pomysł!
Klausia 20.10.2013 20:28
zapowiada się pysznie :)
agogo2 10.10.2013 22:36
tez tak robie
sanielcia 19.03.2013 21:22
Ale fajny pomysl
noninka77 19.03.2013 16:22
Rewelacja:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak