Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pasztet z gęsi

Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

gęś 1 sztuka
wątróbki z kurczaka 20 dag
jajko 2 sztuki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 łyżka
Pieprz czarny mielony Prymat szczypta
rozmaryn świeży 1 gałązka
tymianek 1 gałązka
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1 łyżeczka
rosół z gęsi 4 szklanki
bułka czerstwa 1 sztuka
marchew 2 sztuki
cebula 2 sztuki
czosnek 2 ząbki
surowy boczek 20 dag
Ziele angielskie całe Prymat 4 ziarna

Porada

Bułkę zawsze dodaje się na sam koniec mielenia, aby usunąć resztę mięsa z maszynki. Rozmaryn i tymianek ułatwia trawienie i dodany do tłustych potraw sprawia, że dania są łagodniejsze dla naszego żołądka.

Przepis i sposób przygotowania na: Pasztet z gęsi

Gęś myjemy i gotujemy w zimnej, osolonej wodzie. Przed gotowaniem można mięso podzielić i zdjąć skórę - rosół będzie mniej tłusty.

Do rosołu dodajemy ziele, liście rozmarynu i tymianku. Gotujemy do miękkości mięsa.

Wątróbkę myjemy, boczek kroimy w plastry, cebulę siekamy. Na rozgrzanym smalcu lub oleju smażymy wątróbkę, boczek, cebulę i czosnek. Odstawiamy do wystygnięcia.

Do gotującego się rosołu dodajemy sól oraz pieprz i gotujemy do miękkości mięsa, a następnie wyłączamy i pozostawiamy do ostudzenia. 

Po tym czasie oddzielamy mięso od kości i mielimy wraz z marchewką, wątróbką, boczkiem i cebulą. Wszystko mielimy dwukrotnie, ale za drugim razem, na samym końcu, dodajemy odciśniętą bułkę.

Do masy dodajemy sól, pieprz, gałkę muszkatołową, jajka i rosół z gęsi. Masa nie powinna być zbyt gęsta.

Pasztet wylewamy na wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą blaszkę. Pieczemy około 1,5 godziny w 170 stopniach.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Janka 16.07.2022 13:21
A czy ten pasztet można zrobić do słoików po dodaniu większej ilości wywaru z kaszy manną?
Doradca Smaku 22.07.2022 11:00
można spróbować :)
Wojt@s
Wojt@s 10.07.2013 09:33
ciekawy przepis
Halina14 23.05.2013 17:05
lubię pasztety i często robię
Bernadeta1 01.04.2013 17:12
ciekawy smak
Janina 24.03.2013 20:54
Bardzo smaczny
msmors 24.03.2013 20:45
ciekawy pasztet
SmacznaPyza 24.03.2013 20:33
do gęsiego mięsa to dodałabym też gęsiej wątroby
Ja 16.07.2022 13:19
Ja też.
Megg 24.03.2013 20:30
oj chętnie bym skosztowała takiego paszteciku, na pewno jest pyszny!!!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak