Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto beza z masą kawową

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

białko 4 szt
sól 1 szczypta
cukier 30 dag
masło do blaszki
Krem:
masło 12 dag
jajko 1 szt
cukier 2 łyżki
kawa rozpuszczalna 3 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto beza z masą kawową

Białka ubijamy z solą na sztywną pianę. nie przerywając ubijania dodajemy stopniowo cukier i ubijamy do czasu aż piana stanie się lśniąca.Masą napełniamy szprycę, wyciskamy masę na natłuszczoną blachę tak by uzyskać 2 cienkie bezowe blaty i suszymy je w piekarniku w temp. 110 stopni C przez ok. 70-90 min. Następnie bezowe blaty odstawiamy do wystudzenia i delikatnie zdejmujemy z blaszki. Przygotowujemy krem:jajka ucieramy z cukrem na jasny krem. Miękkie masło ucieramy a gdy zbieleje dodajemy /ciągle ucierając/ porcjami masę jajeczną. Całość dokładnie ucieramy a na koniec dodajemy kawę rozpuszczalną rozmieszaną w niewielkiej ilości wody i ponownie dokładnie ucieramy.Bezowe blaty przekładamy przygotowaną masą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Katarzyna34 25.03.2013 19:00
brzmi bardzo smakowicie
Janina 24.03.2013 20:57
Bardzo smakowite
msmors 24.03.2013 20:47
bardzo smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak