Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pikantna surówka z czerwonej kapusty według Anusi

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

por 1/2 szt
ocet winny 2 łyżki
oliwa 4 łyżki
cukier
sól
pieprz
woda 4 (przegotowana)
grzyby marynowane 1/2 szklanki
kapusta czerwona 1/2 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Pikantna surówka z czerwonej kapusty według Anusi

Kroki postępowania

1
Kapustę obrać z zewnętrznych liści i poszatkować (im drobniej poszatkujemy tym surówka będzie smaczniejsza). Lekko posolić, ugnieść i zalać wrzątkiem na 5 minut. Następnie odsączyć na sicie i pozostawić do ostygnięcia.
Krok 1 - Pikantna surówka z czerwonej kapusty według Anusi foto
2
Umyty por pokroić w cienkie półplasterki lub paseczki. Grzyby razem z marynowaną cebulką pokroić według uznania.
Krok 2 - Pikantna surówka z czerwonej kapusty według Anusi foto
3
Z wody, octu, oliwy, cukru, pieprzu i soli zrobić sos do kapusty.
Krok 3 - Pikantna surówka z czerwonej kapusty według Anusi foto
4
Ostudzoną kapustę połączyć z sosem.
Krok 4 - Pikantna surówka z czerwonej kapusty według Anusi foto
5
Gdy nabierze koloru dodać por, oraz marynowane grzyby z cebulką. Wymieszać i jeśli trzeba całość doprawić do smaku.
Krok 5 - Pikantna surówka z czerwonej kapusty według Anusi foto
6
Podawać natychmiast po przygotowaniu.
Krok 6 - Pikantna surówka z czerwonej kapusty według Anusi foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kate.500 17.02.2014 20:44
pyszna surowka
smakołyk 14.02.2014 22:27
Właśnie dzisiaj taką robiłam :)
gosia1988 19.11.2013 09:59
świetna do obiadu
Seba 24.07.2013 15:43
super suróweczka
Rybciia 06.07.2013 23:22
bardzo lubię :-)
sylwia_mc 09.06.2013 06:33
Lubię pikantne surówki a ta wygląda smacznie
TEtalicha 30.04.2013 09:41
czyli dla mnie
Dorota59 29.04.2013 14:59
bardzo ciekawa
Katarzyna156 08.04.2013 22:08
uwielbiam :)
IZABELA29 14.03.2013 09:36
ostatnio tylko czerwona kapuchę jadam ,smaczna i zdrowa
Magula 14.03.2013 08:09
ciekawy smak, muszę wypróbowac
Mysiunia 13.03.2013 23:08
z dodatkiem grzybków- ciekawe :)
kala9287 13.03.2013 23:05
trzeba spróbować
Karolcia12 13.03.2013 22:25
oj bardzo pikantna
gosia561 13.03.2013 21:50
czerwona kapusta jest idealna na surówki
Justyna Jussstiii 13.03.2013 21:42
super pomysł

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak