Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

,Gołąbki z kaszą gryczaną w sosie pieczarkowym :

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

12 wierzchnich liści z kapusty pekińskiej,25 dag mięsa mielonego,10 dag kaszy gryczanej
3 cebule,1 płaska łyżeczka mielonego pieprzu,1 łyżeczka majeranku,1 łyżka masła
1/2 szklanki śmietanki słodkiej ,2 łyżki mąki,2 łyżki usiekanego koperku
bulion cielęcy 1 kostka
olej słonecznikowy 5 łyżek
sos sojowy grzybowy 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: ,Gołąbki z kaszą gryczaną w sosie pieczarkowym :

Liście kapusty ułożyć w szerokim garnku i zalać wrzątkiem . Zagotować i parzyć 5 minut. Ostrożnie wyjąć liście z wrzątku i natychmiast wrzucić do zimnej wody . Odsączyć . Ostudzić . Cebule drobno pokroić i usmażyć na 3 łyżkach oleju. Kaszę gryczaną ugotować na sypko . Mięso , cebulę , kaszę , sos sojowy, Pieprz i majeranek dokładnie wymieszać . Na każdy liść kłaść łyżkę farszu . Zawijać tak jak tradycyjne gołąbki, podwijając brzegi pod spód. Gołąbki układać w szerokim garnku . Pieczarki pokroić w plasterki i usmażyć na maśle na rumiano. Posypać pieczarkami ułożone w garnku gołąbki ( dodając tłuszcz ze smażenia). W 1 litrze gorącego wywaru z parzenia liści rozpuścić kostkę bulionową i zalać tym gołąbki. Dusić pod przykryciem 25 minut .Zlać wywar z gotowania gołąbków . Zrobić białą zasmażkę z mąki z 2 łyżkami oleju. Rozprowadzić wywarem z duszenia gołąbków zmieszanym ze śmietaną . Wsypać koperek . Wlać do garnka z gołąbkami . Zamieszać poruszając garnkiem . Dusić na małym gazie 5 minut. Doprawić sos sosem sojowym grzybowym jeśli trzeba .

Podawać z sosem .
Tak samo można zrobić używając kapusty białej . Dusi się wtedy gołąbki dłużej. Te robione z kapusty są mniejsze i delikatniejsze .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak