Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tradycyjna babka drożdżowa z rodzynkami

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 4 szklanki
drożdże 4 dag
żółtko jajek 3
mleko 1,5 szklanki
cukier waniliowy 1
rodzynki 1 garść
cukier 7 łyżek

Przepis i sposób przygotowania na: Tradycyjna babka drożdżowa z rodzynkami

Do naczynia z ciepłym mlekiem rozkruszamy drożdże, dodajemy łyżkę cukru i odstawiamy na chwilę aby zaczyn urósł ( około 15-20 minut). Rodzynki zalewamy gorącą wodą, mieszamy, chwilę trzymamy w wodzie a następnie odcedzamy na sitku.

Żółtka ucieramy z pozostałym cukrem aż będą puszyste. Do dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy utarty cukier z żółtkami, cukier waniliowy i wyrośnięty zaczyn; mieszamy około 8 min. Na koniec dodajemy rodzynki i mieszamy. Formę na babkę smarujemy masłem, przekładamy ciasto do formy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Pieczemy w 180 stopniach ok. 20-30 minut.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Margo1 19.06.2013 16:02
podoba mi się
sanielcia 11.03.2013 21:05
Babka wygląda cudnie
pajbek 11.03.2013 17:52
Oj widać, że Wielkanoc już blisko. Babeczka super :-)
malaczarna23 11.03.2013 12:17
uwielbiam babki drożdżowe
2milutka 11.03.2013 11:46
pyszności:)
Bernadeta1 11.03.2013 11:27
zapowiada zbliżające się święta, pyszna
aisoglam 11.03.2013 10:31
Ślicznie wygląda! W sam raz na święta :)
Barbara/zuza22_85 11.03.2013 10:21
prosta i smaczna
Joanna46 11.03.2013 10:02
Jakaż ona piękna.
Pomocnik 11.03.2013 09:44
świetna babka
EnoBeno 11.03.2013 09:38
bardzo apetyczna babka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak