Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

KLOPSY W SOSIE PIECZARKOWYM

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

sos pieczarkowy 1 op
cebula 1 szt
czosnek 1-2 ząbki
bulion warzywny 1 szkl
śmietana 1/2 szkl
mąka 1 łyżka
mięso mielone 500
kajzerka 1 szt
jajko 1 szt
mleko 1/2 szkl.
mąka 2-3 łyżki
oliwa 3-4 łyżki
natka pietruszki do smaku
koper do smaku
sól do smaku
pieprz do smaku
oliwa 2 łyżki
ser żółty 4 (tarty)

Przepis i sposób przygotowania na: KLOPSY W SOSIE PIECZARKOWYM

Cebulę i czosnek obrać, posiekać i smażyć na oliwie. Sos pieczarkowy wymieszać z bulionem i zalać cebulkę (najlepiej jak są świeże pieczarki). Dodać liść, ziele doprawić do smaku solą i pieprzem i chwilę dusić. Mięso mielone wymieszać z wcześniej namoczoną bułką w mleku i odciśniętą, jajkiem oraz startym serem. Przyprawić ziołami, solą i pieprzem. Uformować kulki, obtoczyć w mące i smażyć na rozgrzanej oliwie na rumiano. Usmażone klopsy włożyć do sosu i pod przykryciem dusić ok. 15 min., następnie dodać śmietanę z mąką i zagotować. Podawać posypane koperkiem np. z ziemniakami lub kaszami.
SMACZNEGO!!!!!!!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pajbek 18.03.2013 11:58
To jest danie dla mnie :-) Super
fotoviderek 18.03.2013 07:17
Lubię takie klopsy. Pycha :)
Marlenka.S 17.03.2013 21:31
pięknie wyglądają, aż ślinka cieknie
paulina2157 17.03.2013 20:49
ależ apetyczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak