Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Królewski ananasowiec

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 7 szt
mąka ziemniaczana 1/3 szklanki
mąka pszenna 1 i 3/4 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
cukier 3/4 szklanki
Krem:
ananas w puszce 1 puszka
galaretka cytrynowa 1 opakowanie
budyń śmietankowy 1 opakowanie
śmietana 36% - 500 ml
kokos
limonka 1 szt
wódka 50 ml
woda 400-550 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Królewski ananasowiec

Kroki postępowania

1
na początek pieczemy biszkopt - białka oddzielamy od żółtek, mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia, białka ubijamy na sztywno następnie dodajemy po łyżce cukru i żółtku na przemiennie, następnie dodajemy małymi porcjami przesiane sypkie składniki i miksujemy na najmniejszych obrotach, wylewamy na blaszkę wysmarowana tłuszczem i posypana bułka tarta, pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 25-30 minut do suchego patyczka, następnie przekrawamy biszkopt na pół i nasączamy dwie części ponczem który należy przygotować z - 200 ml wody, soku z jednej limonki i z 50 ml wódki - dokładnie wymieszać i nasączyć biszkopty
Krok 1 - Królewski ananasowiec foto
2
puszkę ananasa otwieramy, odcedzamy sok i dopełniamy sok do 500 ml wodą
Krok 2 - Królewski ananasowiec foto
3
na soku z woda gotujemy budyń śmietankowy, następnie dodajemy galaretkę cytrynową i energicznie mieszamy, odstawiamy do ostygnięcia
Krok 3 - Królewski ananasowiec foto
4
schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno a następnie małymi porcjami przekładamy do niej zimny budyń i miksujemy na najmniejszych obrotach
Krok 4 - Królewski ananasowiec foto
5
do powstałego kremu dodajemy ananasa - miałam pokrojonego ale jeżeli mamy całe krążki kroimy na malutkie kawałki, dokładnie mieszamy
Krok 5 - Królewski ananasowiec foto
6
na nasączony pierwszy blat biszkoptowy nakładamy część kremu i rozsmarowujemy
Krok 6 - Królewski ananasowiec foto
7
następnie przykrywamy drugim biszkoptowym, nasączonym blatem i nakładamy pozostały krem z owocami
Krok 7 - Królewski ananasowiec foto
8
całość obficie posypujemy kokosem, ciasto odstawiamy do lodówki na minimum 3-4 godziny (najlepiej zostawić na cała noc ale po upływie 3-4 godzin ciasto ładnie się kroi)
Krok 8 - Królewski ananasowiec foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Lis 21.03.2017 15:24
Cudnie smakowity:)
ada.la 27.04.2014 15:42
pyszności do kawki
Grażyna13 24.04.2014 10:54
Podoba mi się :)
fotoviderek 03.10.2013 07:40
Lubię takie ciacha :)
gibli 14.09.2013 15:07
SUPER, FAJNIE WYGLĄDA:)
polly66 24.03.2013 13:29
uwielbiam! Proste owszem, ale raz budyń na soku mi nie wyszedł, pojęcia nie mam dlaczego;/
LoLa 19.03.2013 07:07
na pewno spróbuje zrobić wygląda tak smakowicie
wyattearp 17.03.2013 15:29
ananasek super
Konczi 17.03.2013 14:25
Polecam to ciasto bo jest szybkie i bardzooo proste
mysza75 17.03.2013 12:28
królewski i jaki puszysty :-)
Adamorek 17.03.2013 12:10
nie robiłem jeszcze ciasta z ananasem
GOSIA18 17.03.2013 11:00
jadłam takie ciasto jest pyszne
wiola333 17.03.2013 10:45
bardzo smakowicie
kasienka23 17.03.2013 10:45
pycha takie ciasto!
gosia56 17.03.2013 10:33
napewno pyszne
as28 17.03.2013 10:07
mniam mnima
Mira85 17.03.2013 10:00
swietnie wyglada
malaczarna23 17.03.2013 09:03
pyszne ciasto:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak