Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pulpeciki z kuskusem

2.0
(10)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięso jagnięce bez kości 500 g
kuskus 1/2 szkl.
bulion drobiowy 1 szkl.
miód 1 łyżka
skórka z cytryny 1 szt.
rozmaryn siekany 1 łyżeczka
natka kolendry 1 łyżka
mięta liście 1 łyżka
olej do smażenia
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Pulpeciki z kuskusem

Kaszę kuskus zalewamy gorącym bulionem, nakrywamy folią spożywczą i odstawiamy aż kasza wchłonie cały płyn.
Mięso jagnięce mielimy w maszynce do mielenia mięsa.
Do mięsa mielonego dodajemy miód, otartą skórkę cytryny, posiekane zioła i dokładnie wyrabiamy. Dodajemy kuskus i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Z mięsa formujemy spore kulki. Patelnię rozgrzewamy, wlewamy odrobinę oleju i smażymy pulpeciki z każdej strony na rumiany kolor. Gdy pulpeciki będą zrumienione, a nie mamy pewności czy w środku są wysmażone - wkładamy do nagrzanego piekarnika na około 5 minut. Pulpeciki możemy podać z pieczonymi ziemniakami, chlebkiem pita, sosem tzatziki czy humusem i świeżymi, sezonowymi warzywami. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Anna133 16.03.2013 16:00
uwielbiam takie dania

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak