Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik na zimno (na ciemnym biszkopcie)

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 3 sztuki
cukier 1/3 szklanki
mąka pszenna 1/4 szklanki
mąka ziemniaczana 1/4 szklanki
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
kakao 1 i 1/2 łyżki
olej 1 łyżka
cukier puder 4-5 łyżek
galaretka 3 opakowania
owoce
twaróg 1/2 (zmielony)

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik na zimno (na ciemnym biszkopcie)

Biszkopt:
Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodać cukier, a następnie żółtka. Zmiksować. Dodać olej i dalej miksować. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia, kakao. Przesiewać na sitku do masy jajecznej i delikatnie (np. widelcem lub łyżką), stopniowo łączyć składniki sypkie w masą.
Ciasto wyłożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia (moja blaszka miała wymiary 28.5cmx24cm) i piec około 15 minut w temperaturze 170ºC, do tzw. suchego patyczka.

Ser:
1 galaretkę o dowolnym smaku rozpuścić w 3/4 szklanki gorącej wody. Ser zmiksować z cukrem pudrem. Miksując dalej stopniowo dodawać całkowicie wystudzoną galaretkę.
Masę serową można na kilka chil wstawić do lodówki, żeby nieco stężała. Trzeba jednak stale kontrolować jej gęstość, aby nie zastygła całkowicie. Na zimny biszkopt (luki pomiędzy ciemnym biszkoptem a foremką wypełniłam okrągłymi biszkoptami) wyłożyć lekko stężałą masę serową. Wstawić do lodówki na 5-8 minut.

Wierzch:
2 galaretki (np. wiśniowe) rozpuścić w 3 szklankach gorącej wody. Ostudzić.
W tym czasie owoce (np. brzoskwinie z puszki)pokroić w plasterki. Rozłożyć je równomiernie na masie serowej. Następnie zalać tężejącą galaretką.
Aby galaretka nie spłynęła na dno, należy "pozaklejać" masą serową przestrzenie, którymi galaretka mogłaby uciec. Galaretka nie może być płynna, powinna być tężejąca.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 23.03.2013 18:50
wygląda pysznie
Iwusia 09.03.2013 23:24
fantastyczny taki serniczek
miroslawa 07.03.2013 07:38
pyszny sernik
Andrzej8 06.03.2013 19:22
wygląda wyśmienicie
Konczi 06.03.2013 13:41
wow oszałamiający !!! nie oparłabym się oj nie !
2milutka 06.03.2013 13:25
ładnie wygląda:) pewnie tak samo smakuje:)
msmors 06.03.2013 13:13
bardzo ciekawy przepis
Janina 06.03.2013 13:06
bardzo pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak