Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Moja brzoskwinka

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 1 szklanka
cukier 1 szklanka
jajko 4 sztuka
ocet 1 łyżka
proszek do pieczenia 1.5 łyżka
woda gazowana 5 łyżka
mąka ziemniaczana 1 łyżka
mleko 2% 0.5 szklanka
budyń waniliowy 1 sztuka
cukier 1 łyżka
Żelatyna wieprzowa Prymat 1 łyżeczka
śmietanka kremowa 1 opakowanie
czekolada gorzka 1 sztuka
brzoskwinie w puszce 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Moja brzoskwinka

Pieczemy biszkopt: białka ubijamy na sztywno.Żółtka mieszamy z octem, dodajemy cukier, mieszamy. Następnie wsypujemy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, i wodę gazowaną. Miksujemy. Na koniec dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy. Wylewamy na blachę o wym. 22x 37cm wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180st. na ok. 30 min. Po tym czasie zostawiamy go na jakieś 15 minut w wyłączonym piekarniku. Po czym wyjmujemy, studzimy i kroimy na pół.
Budyń: syrop z brzoskwiń zagotowujemy. Budyń mieszamy z mlekiem i żelatyną, po czym wlewamy do gotującego się syropu. Gotujemy przez chwilkę cały czas mieszając. Odstawiamy do wystygnięcia.
Schłodzoną śmietankę ubijamy z śmietanfixem. Brzoskwinie kroimy w kosteczkę. Dodajemy do śmietanki delikatnie mieszając. Spód biszkoptu smarujemy budyniem, przykrywamy drugim plackiem. Wierzch smarujemy śmietanką i posypujemy startą czekoladą.Smacznego

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Laila2786 07.03.2013 11:53
bardzo dobre
pestka 06.03.2013 12:53
świetny deser z owocami
Janina 05.03.2013 08:27
bardzo pyszne
Bernadeta1 05.03.2013 01:08
wygląda rzeczywiście apetycznie
justys759 04.03.2013 23:42
wygląda bardzo kusząco...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak