Przepis i sposób przygotowania na: Warzywne placuszki z curry
Piekarnik nagrzać do 180 stopni (termoobieg). Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyjąć masę i formować placki o grubości około 1,5 centymetra o szerokości nie większej niż średnica szklanki. Masa jest dość klejąca więc warto zaopatrzyć się w miseczkę z zimną wodą. Po namoczeniu dłoni masa będzie dobrze odstawać od rąk. Placki ułożyć tak, aby się nie stykały. Na końcu posmarować po wierzchu oliwą. Piec około 25-30 minut lub do momentu, gdy zaczną delikatnie się rumienić.
Po upieczeniu placki studzić na kratce kilka minut. Gorące mogą się delikatnie rozwalać, ciepłe fajnie stężeją i będą idealne do podania.
Podawać ciepłe lub jako zimną przekąskę. Idealne do jajek w koszulkach.
*kabaczek można zastąpić dynią.
Smacznego!