Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto z brzoskwiniami i kaszą manną

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mąka 1 i 1/2 szklanki
jajko 1 sztuka
margaryna 100 g
cukier 1/3 szklanki
masa
mleko 500 ml
budyń waniliowy 1 opakowanie
kasza manna 1/2 szklanki
cukier 1/3 szklanki
śmietana kwaśna 2/3 szklanki
jajko 3 sztuki
brzoskwinie 1 puszka

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z brzoskwiniami i kaszą manną

Najpierw przygotowujemy MASĘ: Do rondelka wlewamy mleko (3/4 szklanki odlewamy). Do mleka w rondelku wsypujemy cukier i zagotowujemy. Do szklanki mleka wsypujemy budyń, dokładnie mieszamy. Następnie wsypujemy kaszę, mieszamy (jeśli będzie zbyt gęste - dolać trochę mleka). Zawartość szklanki powoli wlewamy do gotującego się mleka, cały czas mieszając. Gotować jeszcze chwilę. Masę zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystygnięcia.
W tym czasie przygotowujemy CIASTO: Przesianą mąkę siekamy z masłem. Następnie dodajemy resztę składników i zagniatamy do momentu połączenia się składników w jedną kulę. Ciasto zwijamy w folię i wkładamy do lodówki. Po piętnastu minutach wyjmujemy ciasto. 3/4 ciasta wykładamy na spód blachy i dziurkujemy widelcem. Resztę ciasta póki co odkładamy.
Gdy MASA ostygnie, dodajemy do niej jajka i śmietanę i miksujemy. Na końcu wmieszać pokrojone w kawałki brzoskwinie. Tak przygotowaną masę wylewamy na ciasto. Na wierzch wykładamy resztę ciasta. Można zrobić kratkę, lub wyciąć jakieś kształty. Piec godzinę w temperaturze 175 st. C.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mira85 10.03.2013 14:08
pyszne ciasto
Konczi 10.03.2013 13:52
wygląda bardzo apetycznie :)
IwonaDD 10.03.2013 13:31
wygląda na pyszne
Ania321 10.03.2013 13:31
wygląda bardzo smacznie :)
gosia56 10.03.2013 13:08
napewno pyszne to ciasto super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak