Przepis i sposób przygotowania na: Włoska gorąca czekolada (cioccolata calda)
Włoska wersja gorącej czekolady to najlepszy wybór. Tak samo jak pyszna jest włoska kawa, tak samo pyszny jest właśnie ten napój. Gwarantuję, że ta kremowa, gęsta gorąca czekolada stanie się Twoją ulubioną.
1.Szklankę mleka rozdzielić na 3/4 szklanki i 1/4 szklanki. W rondelku połączyć 3/4 szklanki mleka, śmietankę i cukier puder i podgrzewać, aż na ściankach rondelka pojawią się bąbelki.
2. Do gorącej mikstury mlecznej, wlać 1/4 szklanki mleka i skrobię kukurydzianą i dalej podgrzewać, cały czas mieszając, aż będzie ciepłe.
3. Wrzucić do tego drobno posiekaną czekoladę i mieszać, aż będzie gorące, gładkie i gęste.
4. Przełożyć do filiżanek lub kubeczków i podawać z bitą śmietaną. Można dodać do czekolady dla smaku 1,5 łyżki likieru o ulubionym smaku. Ja dodałam karmelowy, pyszny jest również Irish Cream Baileys.