Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Włoska gorąca czekolada (cioccolata calda)

4.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Włoski przepis na gorącą czekoladę podbije kubki smakowe każdego. Wypróbuj ten sprawdzony sposób na rozgrzewający napój - cioccolata calda. 

Składniki:

mleko pełne 1 szklanka
kremówka 1 szkl
skrobia kukurydziana 1 szkl
cukier pude 1,5 łyz
czekolada gorzka 160 g
bita śmietana

Przepis i sposób przygotowania na: Włoska gorąca czekolada (cioccolata calda)

Włoska wersja gorącej czekolady to najlepszy wybór. Tak samo jak pyszna jest włoska kawa, tak samo pyszny jest właśnie ten napój. Gwarantuję, że ta kremowa, gęsta gorąca czekolada stanie się Twoją ulubioną. 

1.Szklankę mleka rozdzielić na 3/4 szklanki i 1/4 szklanki. W rondelku połączyć 3/4 szklanki mleka, śmietankę i cukier puder i podgrzewać, aż na ściankach rondelka pojawią się bąbelki.

2. Do gorącej mikstury mlecznej, wlać 1/4 szklanki mleka i skrobię kukurydzianą i dalej podgrzewać, cały czas mieszając, aż będzie ciepłe. 

3. Wrzucić do tego drobno posiekaną czekoladę i mieszać, aż będzie gorące, gładkie i gęste.

4. Przełożyć do filiżanek lub kubeczków i podawać z bitą śmietaną. Można dodać do czekolady dla smaku 1,5 łyżki likieru o ulubionym smaku. Ja dodałam karmelowy, pyszny jest również Irish Cream Baileys.

To tylko jedna z propozycji na przygotowanie gorącej czekolady. Sprawdź także inne możliwości i połączenia smakowe!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak