Przepis i sposób przygotowania na: Chrust
Tak przygotowane faworki znikają w błyskawicznym tempie ze stołu. Zajadają się nim dzieci i dorośli. Trudno wyobrazić sobie lepszy deser. Zanim zaczniesz przygotowywać faworki dokładnie przeczytaj opis i zaplanuj sobie nieco więcej czasu.
- Aby w trakcie smażenia chrust nie wsiąknął zbyt wiele tłuszczu dodaj do wyrabianego ciasta odrobinę wódki, spirytusu lub piwa.
- Gotowe ciasto włóż na 30 minut do lodówki.
- Jeśli wyrobione ciasto wyszło Ci zbyt twarde dodaj odrobinę śmietany i ponownie je wyrób.
- To od ilości żółtek zależy kruchość ciasta.
Kroki postępowania
Do miski przesypać mąkę, dodać sól żółtka, ocet i śmietanę.
Zagnieść ciasto. Ciasto na faworki powinno być wyrabiane długo, aby je odpowiednio napowietrzyć.
W trakcie ugniatania ciasta, uderzaj je wałkiem. Proces zagniatania ciasta powinien potrwać do momentu aż uzyskamy idealnie gładkie.
Następnie je cienko rozwałkować.
Pociąć na prostokąty a wzdłuż zrobić nacięcie.
Końce prostokąta przewlec przez otwór.
Olej zagrzać w dużym garnku.
Na rozgrzany olej wrzucać faworki.
Smażyć na złoty kolor z obu stron.
Usmażone faworki wyciągać na chusteczki, aby odcieknął tłuszcz.
Ostygnięte faworki posypać cukrem pudrem.
Gotowe chrupiące faworki.