Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chrust

2.0
(1)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Zobaczyć jak przygotować ciasto na chrust, aby po upieczeniu faworki były lekkie, chrupiące i kruche. 

Składniki:

mąka 2 szklanki
żółtko jajek 4 sztuki
śmietana 18 proc 0,75 szklanki
ocet 1 łyżeczka
sól 1 szczypta
olej do smażenia
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: Chrust

Tak przygotowane faworki znikają w błyskawicznym tempie ze stołu. Zajadają się nim dzieci i dorośli. Trudno wyobrazić sobie lepszy deser. Zanim zaczniesz przygotowywać faworki dokładnie przeczytaj opis i zaplanuj sobie nieco więcej czasu.

- Aby w trakcie smażenia chrust nie wsiąknął zbyt wiele tłuszczu dodaj do wyrabianego ciasta odrobinę wódki, spirytusu lub piwa. 

- Gotowe ciasto włóż na 30 minut do lodówki.

- Jeśli wyrobione ciasto wyszło Ci zbyt twarde dodaj odrobinę śmietany i ponownie je wyrób.

- To od ilości żółtek zależy kruchość ciasta.

Kroki postępowania

1

Do miski przesypać mąkę, dodać sól żółtka, ocet i śmietanę.

Krok 1 - Chrust foto
2

Zagnieść ciasto. Ciasto na faworki powinno być wyrabiane długo, aby je odpowiednio napowietrzyć. 

Krok 2 - Chrust foto
3

W trakcie ugniatania ciasta, uderzaj je wałkiem. Proces zagniatania ciasta powinien potrwać do momentu aż uzyskamy idealnie gładkie. 

Krok 3 - Chrust foto
4

Następnie je cienko rozwałkować. 

Krok 4 - Chrust foto
5

Pociąć na prostokąty a wzdłuż zrobić nacięcie. 

Krok 5 - Chrust foto
6

Końce prostokąta przewlec przez otwór. 

Krok 6 - Chrust foto
7

Olej zagrzać w dużym garnku.

Krok 7 - Chrust foto
8

Na rozgrzany olej wrzucać faworki.

Krok 8 - Chrust foto
9

Smażyć na złoty kolor z obu stron. 

Krok 9 - Chrust foto
10

Usmażone faworki wyciągać na chusteczki, aby odcieknął tłuszcz.

Krok 10 - Chrust foto
11

Ostygnięte faworki posypać cukrem pudrem.

Krok 11 - Chrust foto
12

Gotowe chrupiące faworki. 

Krok 12 - Chrust foto

Wolisz pączki czy chrust? Daj znać w komentarzu. 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Misada 07.03.2013 19:38
bardzo pyszne
Krzysiek3 07.03.2013 19:27
apetycznie
Klisza 07.03.2013 19:20
pysznie się zapowiada
Iwka 07.03.2013 19:12
super, zjadłabym chętnie
Silver Teaspoon 07.03.2013 19:02
smak dzieciństwa
Simeo 07.03.2013 18:56
mój ulubiony

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak