Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ryba w zalewie octowej

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Ryba w zalewie octowej to danie, które łączy w sobie świeżość ryb z wyrazistym smakiem zalewy octowej. Jeśli szukacie przepisu na rybę z octem - ten przepis powinien Wam się spodobać.

Składniki:

mąka do obtoczenia ryby 200 gram
olej do smażenia 150 gram
sok z 1 cytryny 1 sztuka
Pieprz biały mielony Prymat 1 szczypta
Zalewa:
woda 3 szklanki
ocet 10 % 1 szklanka
cukier 6 łyżek
cebula biała 3 sztuki
panga 2 kg
Liść laurowy suszony Prymat 3 sztuki
Ziele angielskie całe Prymat 5 ziaren
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 szczypta
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Ryba w zalewie octowej

Zalewa octowa nadaje rybie wyjątkowego smaku. Tradycyjnie, danie jest popularne w krajach nadbałtyckich: Litwie, Łotwie czy Estonii, gdzie z kolei śledzia podaje się w zalewie octowej. Jak zrobić rybę w zalewie octowej? Koniecznie przeczytajcie przepis. 

Przepis na rybę w zalewie octowej: 

Kroki postępowania

1
Rybę rozmroź odcedź z wody posól popieprz posyp przyprawą do ryby jeśli chcesz polej sokiem z cytryny .
Krok 1 - Ryba w zalewie octowej foto
2
Obtocz w mące i smaż na oleju z obu stron na rumiany kolor.
Krok 2 - Ryba w zalewie octowej foto
3
Do szklanego naczynia włóż ziele angielskie listki laurowe i pieprz mielony biały i kolorowy zmielony z młynka na to daj pokrojoną cebule w talarki .
Krok 3 - Ryba w zalewie octowej foto
4
Zagotuj wodę wlej do miski dodaj do niej ocet sól i cukier mieszaj do rozpuszczenia i połową zalewy zalej rybę znowu połóż pokrojoną cebulę i rybę i zalej pozostała zalewą.
Krok 4 - Ryba w zalewie octowej foto

Ryba w zalewie octowej jest często podawana jako przystawka lub dodatek do kanapek. Zapiekana jest z dodatkiem cebuli, dodatkiem ziela angielskiego i liści laurowych, które dodają wspaniałego aromatu rybie w zalewie octowej. Z jednej strony to danie jest kwaśne, ale słodkie z drugiej. Warto wypróbować i poznać ciekawe połączenia smakowe!

 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

SmakolykiJoanny 08.06.2013 06:50
Prosty pomysł ale za to jaki smaczny :)
agnieszka214 06.06.2013 18:45
orginalny pomysł
malaczarna23 13.03.2013 12:33
pyszna rybka
SmakolykiJoanny 07.03.2013 10:35
Rossie dziękuje za pomysł z kurczakiem na pewno wypróbuje i zobaczę jak mi wyjdzie :)
Paolcia 07.03.2013 09:57
pomysłowe :)
IwonaDD 07.03.2013 09:56
bardzo apetycznie wygląda
Boska_Agatka 07.03.2013 09:48
bardzo fajna rybka
PIOTR11 07.03.2013 08:56
bardzo dobra taka ryba
Pyszota 07.03.2013 08:48
ciekawa ryba
Rossie 07.03.2013 08:41
Przepis dobry, tylko ta panga mnie przeraża ;) polecam też zrobić w taki sam sposób pierś z kurczaka, tylko cebulę gotować w zalewie i dodać łyżkę koncentratu pomidorowego. Bombowe1 :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak