Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa cebulowa bez zapiekania

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cebula 4 sztuki
masło 2 łyżki
wino białe wytrawne 100 ml
bulion warzywny 1 litr
bagietka 8 kromek
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa cebulowa bez zapiekania

Kroki postępowania

1
Zupa jest bardzo prosta ale czasochłonna, ponieważ trzeba pilnować cebuli, żeby się nie przypaliła. Uwierzcie mi, warto. Zupa ma niepowtarzalny smak. Zaczynamy od pokrojenia cebul w kosteczkę. Szklimy je na 1 łyżce masła pod przykryciem. Często mieszamy i sprawdzamy czy się nie przypala.
Krok 1 - Zupa cebulowa bez zapiekania foto
2
Gdy cebula jest już zeszklona (trwa to około 10-15 minut) dodajemy 1 łyżeczkę tymianku. Lepiej nie przyspieszać szklenia cebuli, zwiększając temperaturę, ponieważ przypalona cebulka sprawi, że zupa będzie gorzka i niesmaczna. Po chwili wlewamy wino.
Krok 2 - Zupa cebulowa bez zapiekania foto
3
Pozostawiamy cebulkę na ogniu jeszcze kilka minut. Gdy zacznie przybierać karmelowy kolor wlewamy bulion warzywny. Zupa ma się teraz pogotować około 10 minut. Jeśli zaistnieje taka konieczność można dosolić do smaku. To zależy od stopnia dosolenia bulionu.
Krok 3 - Zupa cebulowa bez zapiekania foto
4
Grzaneczki smarujemy z obu stron masłem i podsmażamy (a raczej podsuszamy) na patelni.
Krok 4 - Zupa cebulowa bez zapiekania foto
5
Zupę nalewamy do talerzy, na wierzchu układamy 2 grzaneczki i posypujemy tartym serem.
Krok 5 - Zupa cebulowa bez zapiekania foto
6
Nie wiem czy to wino, czy tymianek, ale zupa ma niepowtarzalny smak. Bardzo polecam. Smacznego!
Krok 6 - Zupa cebulowa bez zapiekania foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ppaulina 25.07.2013 19:32
smacznie wygląda
Megg 27.02.2013 16:45
hmm musi być pyszna :)
cooleczka 25.02.2013 13:04
świetna
Alex_M 25.02.2013 10:33
wspaniala! musze zrobic!
leonowie 25.02.2013 10:27
super
Zosia1 25.02.2013 10:11
na pewno bardzo smaczna i lekka-jak to u Francuzów:)
wiola333 25.02.2013 09:57
daję smacznie
wiola333 25.02.2013 09:57
pyszna
Boska_Agatka 25.02.2013 09:44
super
gosia1988 25.02.2013 09:25
smaczna zupka i fajnie podana
miki47 25.02.2013 09:19
mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak