Przepis i sposób przygotowania na: Wytrawny karczek z cukinią i musem z awokado
Kroki postępowania
Cukinię kroimy w cienkie plastry, następnie moczymy chwilę w wytrawnym winie (około 5 minut). Na rozgrzaną patelnię wlewamy wino z cukinii i odrobinę oliwy z oliwek. Smażymy cukinię do zmięknięcia dodając wino i wodę.
Pieczarki kroimy w większe kawałki. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i wrzucamy na nią pieczarki. Jak pieczarki wsiąkną oliwę, dolewamy wodę z sokiem z cytryny i dusimy. Sukcesywnie odlewamy wodę. Po około 15 minutach wylewamy całą wodę, dodajemy sól i słodką paprykę. Podsmażamy jeszcze około 5 minut.
Karczek kroimy w cienkie kotlety. Następnie na każdej stronie posypujemy solą i słodką czerwoną paprykę. Podsmażamy na rozgrzanej patelni.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni (grzanie od góry z termoobiegiem) i pieczemy około 15 minut.
Podajemy z ugotowanym ryżem. Do ugotowanego ryżu możemy dodać odrobinę posiekanej świeżej pietruszki (lub suszonej) dla urozmaicenia smaku.
Smacznego!