Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Banany pod ciepłą kołderką

3.0
(11)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mleczna czekolada 1/2 tabliczki
masło roślinne 2 łyżki
cukier waniliowy 1 łyżeczka
śmietanka kremowa 50 ml
śmietanka kremowa 50 ml
banan 2 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Banany pod ciepłą kołderką

Banany obieramy ze skórek, kroimy wzdłuż na połówki. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i obsmażamy szybko banany z obu stron . Na drugiej patelni suchej ,wsypać wiórki i ciągle mieszając zrumienić na rumiano, uważać aby się nie spaliły.


Sos;

Czekoladę połamać włożyć do rondelka ,dodać 1/2 łyżeczki wody dodać łyżkę masła i mieszać aż wszystkie składniki się połączą . Śmietanę oddzielnie zagotować z cukrem waniliowym i dodać do rozpuszczonej czekolady,wymieszać. Na półmisku układamy ciepłe banany,obsypujemy wiórkami kokosowymi i polewamy sosem czekoladowym podajemy od razu po przyrządzeniu. Do sosu możesz dać 1/2 kieliszka rumu zaostrzy smak i zrobi ten deser wykwintny..:)

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

alaaa 28.06.2013 20:10
smaczny deserek
agogo2 17.03.2013 11:09
super przepis
Henryka2 28.02.2013 19:10
Podoba mi się wersja bez rumu.
V_kuchareczka 28.02.2013 16:06
interesujący pomysł

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak