Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Nadziewane jabłko pod kruchą kołderką

3.0
(17)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jabłka 3 duże
orzechy włoskie 30 g
rodzynki 30 g
cynamon Prymat
Ciasto:
mąka 1 szkl
jajko 1 szt
cukier puder 1 łyżka
cukier waniliowy 1/2 op
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
margaryna 1/3 kostki
śmietana 18 proc 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Nadziewane jabłko pod kruchą kołderką

Kroki postępowania

1
Jabłka dokładnie myjemy i osuszamy. Odcinamy wierzch. Łyżeczką wydrążamy miąższ, tak aby z powstały miseczki. Przygotowujemy nadzienie. Z wydrążonego miąższu usuwamy gniazda nasienne, pozostały miąższ drobno kroimy i przekładamy do miseczki. Dodajemy rodzynki oraz posiekane orzechy. Oprószamy cynamonem Prymat. Starannie całość mieszamy.
Krok 1 - Nadziewane jabłko pod kruchą kołderką foto
2
Przygotowanym farszem napełniamy jabłkowe miseczki. Lekko dociskamy.
Krok 2 - Nadziewane jabłko pod kruchą kołderką foto
3
Przygotowujemy ciasto kruche. Mąkę przesiewamy na stolnicę. Łączymy z margaryną. Dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Przygotowane ciasto rozwałkowujemy na grubość 3mm.
Krok 3 - Nadziewane jabłko pod kruchą kołderką foto
4
Ciasto kroimy nożem na cienkie paseczki (szer. ok. 5mm). Pocięte paseczki układamy na wierzchu jabłkowych miseczek, tworząc kratkę. Dłuższym paskiem ciasta robimy obręcz dookoła jabłka. Przygotowane jabłka układamy na blaszce do pieczenia.
Krok 4 - Nadziewane jabłko pod kruchą kołderką foto
5
Blaszkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 170 stopni. Pieczemy około 30 minut. Po upieczeniu wykładamy jabłka na talerze i posypujemy cukrem pudrem.
Krok 5 - Nadziewane jabłko pod kruchą kołderką foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ola1young 19.04.2014 19:06
świetny pomysł
Margo1 08.04.2014 16:36
apetycznie się zapowiada
adelajda 09.03.2014 09:37
super wyglądają i na pewno tak smakują
Przepisy Joanny 23.02.2014 14:00
pyszne jabłuszka i tak cudnie podane
alaaa 15.10.2013 20:18
bardzo efektownie to wygląda
EmciaPichci 27.08.2013 08:00
są prześliczne!
marines27 20.06.2013 16:18
cóż za fantazyjny przepis :)
Iwa27 10.06.2013 07:56
wspaniałe!
IKrakowianka 19.05.2013 17:33
wspaniałe
RenataZ-et 17.03.2013 23:34
wyglądają fantastycznie! :))
kate.500 03.03.2013 20:19
wyglada super pysznie,
Alex_M 03.03.2013 13:15
pyszny deser!
olkaaa 01.03.2013 08:19
wygląda niezwykle kusząco
caralajna 26.02.2013 08:15
pięknie zrobione
miroslawa 26.02.2013 05:13
bardzo smaczny deser
EWI 25.02.2013 21:01
rewelacja!!!
Mysiunia 25.02.2013 20:02
Dziękuję za zgłoszenie - przepis został przyjęty do konkursu :)
V_kuchareczka 25.02.2013 18:44
Rewelacja
Monika58 25.02.2013 18:29
efektywnie wyglądają :)
Hanna5 25.02.2013 18:09
mniam , coś dla mnie!
kala9287 25.02.2013 17:44
bardzo dobre
Gary Michy 25.02.2013 17:10
super te jabłuszka! :)
aisoglam 25.02.2013 17:07
Świetnie się prezentują te jabłuszka :)
ilka_86 25.02.2013 16:37
bardzo lubię takie przepisy
Mira85 25.02.2013 16:36
fajnie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak