Przepis i sposób przygotowania na: Szybki torcik orzechowy
Kroki postępowania
Żółtka mieszamy z octem i pr.do pieczenia i zostawiamy, aby troszkę "podrosły".
Białka ubijamy na sztywno i dopiero potem dosypujemy po troszce szklankę cukru stale miksując.
Następnie przelewamy żółtka i jeszcze chwilkę miksujemy.
Na koniec wsypujemy mąkę i delikatnie mieszamy.
Ciasto przekładamy na wysmarowaną i wysypaną bułką tartą blachę i pieczemy w nagrzanym do ok. 170 stopni piekarnika.
Pieczemy do zrumienienia.
Z masła i cukru ucieramy masę, dolewamy spirytusu i cześć odkładamy do przystrojenia.
Z orzechów w miarę możliwości wybieramy całe połówki do przystrojenia a resztę bardzo dokładnie siekamy i dodajemy do masy, dokładnie mieszając.
Ciasto kroimy na 3 części, z czego 2 smarujemy masa orzechową.
Przyozdabiamy polówkami orzecha i dajemy do lodówki na ok.3 godz.
SMACZNEGO!