Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ryba w curry.

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

filet z dowolnej ryby 1 płat, filet
curry
cebula 0,5 dużej sztuki
czosnek 2 ząbki
koncentrat pomidorowy 2 czubate łyżeczki
jogurt naturalny 0,7 szklanki
oliwa
masło
koperek
sól
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Ryba w curry.

Kroki postępowania

1
Przygotowywanie potrawy rozpoczęłam od zajęcia się cebulą. Cebulkę posiekałam w kosteczkę.Na patelni rozgrzałam odrobinę masła i wrzuciłam na nią pokrojoną cebulkę,którą odrobinę posoliłam.Podsmażałam cebulę na niedużym płomieniu przez chwilkę,aż się zeszkliła.Podsmażoną,zrumienioną cebulę przełożyłam do rondelka,gdzie spokojnie będzie sobie oczekiwać na pozostałe składniki.Rybę,po opłukaniu i osuszeniu,pokroiłam na kawałki i natarłam z obu stron curry.Smażyłam rybę z obu stron na patelni z rozgrzaną uprzednio oliwą z oliwek.W trakcie smażenia rybę posoliłam i obsypałam szczyptą pieprzu.
Krok 1 - Ryba w curry. foto
2
Położyłam rybę do rondelka,na cebulę.Posiekałam w miarę drobno ząbki czosnku.Posypałam czosnkiem rybę,przełożoną do rondelka,tak,by czosnek znajdował się na jej wierzchu.Do szklanki przełożyłam jogurt naturalny i dodałam do niego koncentrat pomidorowy.Doprawiłam szczyptą soli i pieprzu. Dokładnie wymieszałam.
Krok 2 - Ryba w curry. foto
3
Polałam pomidorowo-jogurtową mieszanką wszystkie składniki wcześniej włożone do rondelka.Posypałam jogurtowy wierzch solidną porcją koperku.Przykryłam rondelek pokrywką i wszystko podgrzewałam,podduszałam przez chwilę na niedużym płomieniu.Można w trakcie podgrzewania leciutko,małą łyżeczką zamieszać osadzoną na wierzchu jogurtową polewkę,by się równomiernie podgrzewała,ładnie łączyła z koperkiem,a jednocześnie w dalszym ciągu utrzymywała na górze.Po podduszeniu najlepiej i najwygodniej wyjmować rybkę z dodatkami łopatką-tą co się często używa do placków,do ich obkręcania.Dobrze jest nabierać potrawę od spodu,tak,by przełożyć na talerz całość,wszystkie warstwy.
Danie jest aromatyczne za sprawą curry,które ciekawie dopasowało się do ryby, jest przyjemny pomidorowy akcent,smakowita podsmażona cebulka, która też nadaje smaczku,koperek też podkręca smak.W ten sposób przyrządzona ryba jest delikatna,dość lekka,ale też solidnie przegoni głód.
Krok 3 - Ryba w curry. foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pestka 11.10.2013 11:56
smacznie przyrządzona ryba
Mati13 20.08.2013 13:23
pysznie przyrządzona!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak