Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z serem i ziemniakami

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 4 szklanki
woda letnia 300 ml
jajko 2 sztuki
sól do smaku
biały ser 600 gram
ziemniaki ugotowane 1 kg
cebula 3 sztuki
smalec
sól do smaku
oraz:
olej
masło roślinne

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z serem i ziemniakami

Kroki postępowania

1
Cebulę drobno posiekać i zeszklić na smalcu
Krok 1 - Pierogi z serem i ziemniakami foto
2
Ser wymieszać z ziemniakami , zeszkloną cebulkę i doprawić solą i pieprzem, do smaku.
Krok 2 - Pierogi z serem i ziemniakami foto
3
Mąkę wysypać na talerz dodać sól i jajka
Krok 3 - Pierogi z serem i ziemniakami foto
4
Do mąki z jajkami mieszając dolewać wodę
Krok 4 - Pierogi z serem i ziemniakami foto
5
Wyrobić ciasto , cienko rozwałkować i pokroić na prostokąty
Krok 5 - Pierogi z serem i ziemniakami foto
6
Każdy prostokąt lekko rozgniatać, nakładać po łyżeczce farszu i zlepić brzegi.
Krok 6 - Pierogi z serem i ziemniakami foto
7
Nastawić 3 litry wody, posolić płaska łyżka soli i wlać 2-3 łyżki oleju. Wrzucać partiami do gotującej się wody i gotować ok 5 minut od czasu wypłynięcia pierogów. Wyjąc, odcedzić. Ok 3-4 łyżki masła nastawić na ogniu sklarować, polać ugotowane pierogi i wymieszać.
Krok 7 - Pierogi z serem i ziemniakami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Amellia 25.02.2013 21:08
pycha
Magda24 25.02.2013 13:30
smaczne
Piotr-21 25.02.2013 13:06
dobre
David 25.02.2013 12:29
zjadłbym takich kilka
Barbara/zuza22_85 25.02.2013 12:23
pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak