Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wiejska

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

schab bez kości 6 kg
łopatka bez kości 2 kg
woda litr
czosnek 65 dag
peklosól 175 gram
pieprz 35 dag
słonina 1 kg
osłonka na kiełbasę rozmiar 32
karkówka 2 bez kości

Przepis i sposób przygotowania na: Wiejska

Każde mięso dzielimy na kawałki nożem, podobnie postępujemy ze słoniną.

Maszynką do mięsa mielimy je , używając sitka ok 1 cm. Nastęmnie mielimy słoninę używając o połowe mniejszego sitka. Następnie obieramy czosnek i wyciskamy je za pomocą wyciskacza do czosnku. Łączymy z mięsem, dodajemy peklosól oraz pieprz. Następnie dłońmi dokładnie mieszamy by uzyskać jednolitą konsystencję , a masa będzie odchodziła od dłoni.


Wymoczone osłonki napełniamy mięsem ściśle, by nie tworzyły się przestrzenie. co ok 20 cm obkręcamy kiełbase tworząc w ten sposób nowe pętko.
Tak przygotowaną kiełasę wędzimy w rzadkim dymie przez ok 35 minut w temp 55-60 stopni, następnie w dymie gęstym przez 60-65 minut.
Wędzenie tra kilka godzin.


Drzewo do wędzenia:bukowege, z grabu, wiązu, dębu, akacji, śliwy, jabłoni, gruszy i klonu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dianix 29.03.2013 20:38
taka najlepsza
Piter 31 21.02.2013 09:36
Bardzo lubię taką kiełbasę.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak