Przepis i sposób przygotowania na: Pszenno-kukurydziana tortilla z sosem tzatziki
Mąkę pszenną i kukurydzianą połączyć ze sobą, dodać mleko, jajko oraz szczyptę soli. Wyrobić ze składników ciasto. Ciasto rozwałkować na cienkie placki i np. przy pomocy talerza wykrawać kółka jednakowych rozmiarów. Placki smażyć na patelni na złoty kolor z obu stron.
Farsz;
Pomidora pokroić na ćwiartki, ogórka obrać i pokroić w słupki, cebulę czerwoną w talarki, sałatę umyć i osuszyć, paprykę czerwoną opłukać, pozbyć się gniazd nasiennych i pokroić wzdłuż. Kukurydzę odcedzić na sicie. Kurczaka opłukać, pokroić w kostkę i usmażyć na patelni.
Sos ;
W miseczce wymieszać jogurt z obranym ze skórki i startym ogórkiem, zmiażdżonymi ząbkami czosnku, oliwą, octem i przyprawami.
Na tortille układać kolejno ; sałata, plaster żółtego sera, ćwiartkę pomidora, ogórka, krążek cebuli, łyżkę kukurydzy, łyżkę usmażonego fileta i kawałek papryki. Ciasno zawijać placki.