Przepis i sposób przygotowania na: Jajka w koszulce ze szpinakiem na białej kołderce
Makaron ryżowy przygotowujemy w gorącej wodzie ok. 3 minut, bez gotowania.
Rozgrzewamy patelnię, dajemy trochę oliwy i wrzucamy opłukany, osuszony szpinak, dusimy, aż straci na objętości, pod koniec dodajemy przeciśnięty czosnek i jeszcze chwilę mieszamy, na koniec doprawiamy solą i pieprzem.
W dużym garnku zagotowujemy wodę. Dodajemy ocet winny i na bąbelki wrzucamy surowe jajko, a następnie szybko za pomocą łyżki owijamy białkiem żółtko, gotujemy ok. 3 minut.
Na talerzu układamy odsączony makaron, szpinak.
Wyciągamy łyżką cedzakową i kładziemy na wierz szpinaku. Jajka po przekrojeniu się rozpłyną. Muszą być ścięte na zewnątrz, a lejące w środku.