Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka z sosem jogurtowo ziołowym
kilka liści sałaty dębowej
kilka liści sałaty frisee czerwonej
kilka liści sałaty radicchio
1/2 białej papryki
2 łyżki serka w kostkach typu feta
5 pomidorków koktajlowych
1 mała czerwona cebula
kilka oliwek zielonych nadziewanych pastą paprykową
kilka czarnych oliwek
Sos :
2 łyżki jogurtu greckiego
sól do smaku
pieprz kolorowy do smaku
1 łyżeczka przyprawy do sałatki ziołowej
1 szczypta cukru
Jogurt grecki przełożyć do miseczki. Dodać przyprawy i wymieszać sos, odstawić na 5 minut. Liście sałaty umyć, osuszyć i porwać na kawałki po czym wrzucić do miski i przemieszać. Tak przygotowane liście wyłożyć na talerz. Cebule obrać, opłukać i pokroić na plasterki a następnie rozdzielić na kółka. Ser ( odsączony z zalewy ) rozłożyć na sałacie a potem krążki cebuli. Paprykę pokroić na paseczki a pomidorki na połówki i także rozłożyć na sałatę. Na końcu poukładać oliwki. Przygotowanym sosem polać sałatkę ( ja przełożyłam sos do woreczka foliowego przeznaczonego do żywności i za pomocą wykałaczki zrobiłam dziurkę i wyciskając polałam sałatkę sosem ).