Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczone ziołowe żeberka

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

żeberka 700 g
sól
pieprz pomaranczowy
tymianek
majeranek
czosnek 5 ząbków
chili

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczone ziołowe żeberka

Żeberka opłukuję pod bieżącą wodą i dzielę na mniejsze porcje. Czosnek obieram i wyciskam maszynką. Każde żeberko nacieram solidnie czosnkiem i odkładam do miski i wstawiam do lodówki na godzinkę. Następnie każde żeberko z osobna obsypuję grubo przyprawami - tymiankiem, majerankiem, pieprzem i chili. Soli dodaję tylko odrobinkę. Worek rozkładam w naczyniu żaroodpornym. Żeberka umieszczam delikatnie w worku i ewentualnie nakładam resztkę czosnku który nam się zsunął podczas przyprawiania. Worek mocno zaciskam - lub związuję. Piekę w temp 180C przez ok 50 minut. Naczynie umieszczam w piekarniku tak aby worek nie dotykał żadnej ze ścian. Po chwili pieczenia gdy worek napuchnie lekko nakłuwam go w kilku miejscach.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

cooleczka 08.04.2013 21:21
coś dla mnie :)
Adamorek 11.02.2013 23:45
uwielbiam żeberka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak