Przepis i sposób przygotowania na: Zupa cebulowa z ziemniakami
Cebulę obrać i pokroić w piórka. Masło rozpuścić na patelni, dodać cebulę oraz pokrojony w plastry czosnek i dusić pod przykryciem na małym ogniu przez 20 – 30 min od czasu do czasu mieszając, w razie potrzeby należy podlewać gotującym się wywarem ponieważ cebulka powinna się zeszklić, nie przypalić – byłaby wówczas gorzka.
Kiedy już cebula zmięknie i nabierze mleczno-brązowej barwy miksujemy ją blenderem do pełnej gładkości. Dodajemy do bulionu z ugotowanymi ziemniakami. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Jeśli lubicie można ją zabielić słodką śmietaną ok. ¼ szkl.
Podawać gorącą na wierzchu układając podsmażone na masełku krążki cebuli, które równie dobrze mogliśmy odłożyć sobie wcześniej, przed zmiksowaniem.
Dodać odrobinę zieleninki, np. pora.
Smacznego :)