Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Buraczki na zimno do obiadu

5.0
(109)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Buraczki do obiadu - na zimno, z drobno posiekaną cebulką.  Świetny dodatek do tradycyjnych polskich obiadów. 

Składniki:

buraki czerwone małe 1 kilogram
cebula 1 sztuka
oliwa 2 łyżki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1/2 łyżeczki
cukier 1 1/2 łyżeczki
Pieprz czarny mielony Prymat 3/4 łyżeczki
ocet jabłkowy 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Buraczki na zimno do obiadu

Do obiadu musi być surówka. Buraczki na zimno, to jeden z popularniejszych dodatków obiadowych. Takie buraczki będą pasować do kotleta mielonego, bitek wołowych, gulaszu czy potrawki z kurczaka.

Wybieram małe buraki gdyż szybciej się ugotują i rzadko się trafia na łykowate lub gorzkawe.

1. Ugotować buraki w łupinie do miękkości, około 40 minut.

2. Ugotowane buraczki opłukać pod zimną wodą, lepiej się będą obierać.

3. Zetrzeć buraki na tarce "wiórki".

4. Pokroić drobno cebulkę. Do startych buraków dodać i resztę dodatków (sól, pieprz, cukier, oliwę, ocet). Dobrze wymieszać.

Pyszne przepisy na obiady, do których możesz podać buraczki na zimno:

Bitki z szynki wieprzowej w sosie własnym

Placki ziemniaczane wg Magdy Gessler

Łopatka wieprzowa w pysznym sosie

Schab w sosie własnym

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Grazyna0211 05.08.2013 18:24
mój ulubiony dodatek
Wafelek2601 02.07.2013 10:18
Uwielbiam buraczki z dodatkiem cebulki
Bernadeta1 14.05.2013 00:09
Ja też zawsze dodaję jabłko, bardzo smaczna
IwonaKa 24.04.2013 21:05
własnie zrobiłam takie same,ale zapomniałam o pieprzu,dobrze że przeczytałam raz jeszcze przepis,są pyszne !
gosia1988 15.02.2013 09:12
lubię takie
SylwiaMagdaSabin 15.02.2013 08:47
uwielbiam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak