Przepis i sposób przygotowania na: Kapuśniak na rosole
Kroki postępowania
Nasz przepis zaczynamy od wcześniej przygotowanego rosołu, bo to on będzie naszą baza w tym daniu.
Następnie przepłukujemy kapustę kiszoną pod bieżącą wodą, aby nasz kapuśniak nie wyszedł za kwaśny i dodatkowo siekamy gdyby była grubo siekana.
W kolejnym etapie kroimy kiełbasę podwawelską w kostkę i razem z kapustą kiszoną dodajemy do rosołu.
Marchewki obieramy z skórek i ścieramy na tarce z dużymi oczkami do garnka.
Ziemniaki obieramy i myjemy, a następnie kroimy w niedużą kostkę i wsypujemy do reszty.
Ziemniaki można wcześniej podgotować w osolonej wodzie 10-15 minut.
Całość gotujemy aż kapusta i ziemniaki będą miękkie. Podczas gotowania dodajemy kilka liści laurowych oraz ziele angielskie.
Na koniec do smaku doprawiamy solą, pieprzem oraz Przyprawą do potraw w płynie. Smacznego!