Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szarlotka z kruszonką

3.0
(15)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 250 gr
cukier puder 200 gr
laska wanili 1/2 szt
jajko 4 szt
masło 250 gr
jabłka 6 szt
cukier 5 łyżek
rodzynki 100 gr
cynamon Prymat 2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Szarlotka z kruszonką

Kroki postępowania

1
Mąkę, cukier puder, proszek wysypujemy na stolnice robimy dołek. Masło kroimy w kostkę. Przygotowujemy pojemnik na białka, gdyż do ciasta potrzebne są nam tylko żółtka. Pół laski wanili przecinamy na pół i łyżeczką wyjmujemy miąższ i dodajemy go do ciasta ( drugą połowe wanili dodamy natomiast do jabłek).
Wbijamy żółtka i łaczymy ze sobą bardzo szybko składniki. Wyrabiamy dosłownie kilka minut.
Krok 1 - Szarlotka z kruszonką foto
2
Powstałe ciasto przecinamy na poł. Jedna połowa trafia do lodówki, druga do zamrażalnika na conajmniej godzinę.
Krok 2 - Szarlotka z kruszonką foto
3
Gdy ciasto się chłodzi, ja zabieramy się za jabłka.

- obieramy jabłka i kroimi je na cienkie plasterki;
- wrzucamy je na patelnie dodając cukier (moje jabłka były słodkie więc dodałam tylko 2 łyżki), resztę wanilii ( te czarne plamki które widzicie na zdjęciu to wanilia)
- podsmażamy jabłka tak z 10 minut, mieszając raz na jakiś czas; ja kończe podsmażanie, gdy jabłka zaczynają przywierać do patelni, jest to dla mnie znak, że wyparował dobrze sok, dlatego czas, który podałam jest orientacyjny;

- w miedzyczasie namaczamy rodzynki w gorącej wodzie, aby zmiękły;

- kiedy nasze jabłka są już dobrze podsmażone, wyłaczamy gaz i dodajemy rodzynki i cynamon,mieszamy;
Krok 3 - Szarlotka z kruszonką foto
4
Mineła godzina, jabłka gotowe, czas wyjąć ciasto z lodówki;

Włanczamy też już piekarnik na 180 stopni;

- rozwałkowujemy je od razu na papierze do pieczenia;
- ciasto przekładamy do formy, dla estetyki wyrównujemy boki; ja nakułam je też widelcem, ale w sumie to był spontaniczny odruch i nie umiem wam powiedzieć czy trzeba czy nie trzeba nakłuwać; z jednej strony logicznie myśląc, że skoro jabłka mają sok nie należy nakuwać, a ja nakułam i nie zepsuło mi to ciasta; Tak przygotowana forma wędruje znów na chwilę do lodówki;
Krok 4 - Szarlotka z kruszonką foto
5
-zabieramy się do ubicia piany z białek, które nam zostały po odzieleniu żółtek; stopniowo ubijając dodawać 3- 4 łyzki cukru pudru;
Wyciagamy naszą formę z ciastem z lodówki i wykładamy na nią wcześniej przyprawione jabłka;
Krok 5 - Szarlotka z kruszonką foto
6
- na jabłka wykładamy pianę i wyciągamy drugą połowe ciasta z zamrażarki i szybciutko trzemy na tartce na dużych oczkach; musimy robić to bardzo szybko inaczej ciasto nam się zagrzeje w rękach; z druguej strony również ciasto musi być dobrze zmrożone;
Krok 6 - Szarlotka z kruszonką foto
7
tak gotowe ciasto wkładamy na 1 godzinę do rozgrzanego piekarnika;
Krok 7 - Szarlotka z kruszonką foto
8
Smacznego!
Krok 8 - Szarlotka z kruszonką foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

plocia 27.01.2014 20:47
Wow taką szarlotkę i to ciepłą zjem z przyjemnością.
Róża1 23.11.2013 11:59
pyszna szarlotka !!!!
erym 06.11.2013 08:59
bardzo smaczne
IwonaDD 19.10.2013 09:29
zauważyłam ze jest błąd w mące, powinno być 2 x tyle co masła, czyli 500 g, z góry przepraszam
ONY_za_kare 05.10.2013 12:37
przepyszna!
Alex_M 29.08.2013 13:46
wspaniala szarlotka :)
fotoviderek 21.08.2013 07:27
Pyszna szarlotka, a ta kruszona na wierzchu, niebo w gębie :)
IwonaKa 18.08.2013 13:56
nie ma to jak dobra szarlotka
Rybciia 02.08.2013 11:13
uwielbiam :-)
marta1221 09.07.2013 11:09
szarlotka to jedno z moich ulubionych dań :)
Bernadeta1 06.06.2013 16:01
bardzo smaczna
Stenka 16.03.2013 07:40
zwykle szarlotkę robię podbnie
reniatka 13.03.2013 10:57
pyszna szarlotka
tomek18 14.02.2013 21:25
uwielbiam
aisza1 14.02.2013 07:42
mój najlepszy deser
Magda24 13.02.2013 20:54
jaka pyszna i szybko znika :)
msmors 13.02.2013 20:52
super
meg1984 13.02.2013 20:44
bardzo dobry deser
gosia56 13.02.2013 20:43
super
PaniMISIOWA 13.02.2013 20:37
uwielbiam takie domowe ciasta

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak