Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa grochowa z boczkiem i kiełbasą

5.0
(67)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

groch 250 gramów
kiełbasa 300 gramów
boczek wędzony 200 gramów
cebula 1 sztuka
marchewka 1 sztuka
por 1 sztuka
seler 0,5 sztuki
woda 2 litry
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 łyżeczka
Pieprz czarny mielony Prymat 0,5 łyżeczki
Ziele angielskie całe Prymat 5 ziaren
Liść laurowy suszony Prymat 5 liści
Majeranek suszony Prymat 0,5 łyżeczki
ziemniaki 4 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa grochowa z boczkiem i kiełbasą

Kroki postępowania

1
Na samym początku przygotowania naszej zupy grochowej kawałek boczku wędzonego należy gotować przez 10-15 minut w wodzie.
Krok 1 - Zupa grochowa z boczkiem i kiełbasą foto
2

Warzywa - marchewkę, seler oraz pora obrać i zalać litrem wody i wodą po gotowaniu boczku. Dodać odrobinę soli.

Krok 2 - Zupa grochowa z boczkiem i kiełbasą foto
3
Następnie namaczamy i płuczemy groch łuskany pod bieżącą wodą.
Krok 3 - Zupa grochowa z boczkiem i kiełbasą foto
4

Gdy z warzyw uzyskamy wywar, dodajemy groch i wszystko razem nadal gotujemy.

Krok 4 - Zupa grochowa z boczkiem i kiełbasą foto
5

Cebulę obieramy ze skóry i kroimy w drobną kostkę. Kiełbasę kroimy w półksiężyce. Ugotowany i ostudzony boczek kroimy w kostkę. Całość podsmażamy na patelni bez oleju. 

Krok 5 - Zupa grochowa z boczkiem i kiełbasą foto
6

Do gotującego się grochu dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Marchewkę, seler, por kroimy w drobną kostkę i dodajemy z powrotem do garnka z grochem.

Krok 6 - Zupa grochowa z boczkiem i kiełbasą foto
7

Przygotowujemy przyprawy - ziele angielskie, liść laurowy, pieprz oraz majeranek do przyprawienia zupy grochowej. Zupę po przyprawieniu gotujemy przez około 15 minut aż wszystkie składniki będą miękkie.

Krok 7 - Zupa grochowa z boczkiem i kiełbasą foto
8

Zupę podajemy na ciepło np. z kromką chleba. Smacznego!

Krok 8 - Zupa grochowa z boczkiem i kiełbasą foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

cattani43 4 tygodnie temu
Jak inżynierowie by tak budowali mosty jak konkretny jest ten przepis to żaden by nie przeprawił nikogo na drugą stronę tylko na drugi świat.
MagdaXXX 25.03.2013 19:12
pożywna zupka
mysza75 01.03.2013 18:35
Zimową porą rewelacyjna zupka na obiad :-)
LoLa 07.02.2013 20:59
wygląda smakowicie:)
Alex_M 07.02.2013 12:48
pyszne! uwielbiam taka zupe!!
Konczi 07.02.2013 10:24
pycha, ciekawe czy dla mnie zostało :)
miki47 07.02.2013 10:17
ale pysznie tu dziś u ciebie
wiola333 07.02.2013 10:14
daję smacznie
PIOTR11 07.02.2013 10:14
konkretna i pożywna zupa
wiola333 07.02.2013 10:13
pięknie wyglądają zdjęcia, dokładny przepis
adelajda 07.02.2013 10:02
do tego kapustka kiszona i jest super
Pyszota 07.02.2013 09:56
ale dawno nie jadłam, pycha
leonowie 07.02.2013 09:54
sycąca i rozgrzewająca, idealna na zimę.
fotoviderek 07.02.2013 09:50
Pyszna rozgrzewająca grochówka :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak