Przepis i sposób przygotowania na: Zupa grochowa z boczkiem i kiełbasą
Kroki postępowania
Warzywa - marchewkę, seler oraz pora obrać i zalać litrem wody i wodą po gotowaniu boczku. Dodać odrobinę soli.
Gdy z warzyw uzyskamy wywar, dodajemy groch i wszystko razem nadal gotujemy.
Cebulę obieramy ze skóry i kroimy w drobną kostkę. Kiełbasę kroimy w półksiężyce. Ugotowany i ostudzony boczek kroimy w kostkę. Całość podsmażamy na patelni bez oleju.
Do gotującego się grochu dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Marchewkę, seler, por kroimy w drobną kostkę i dodajemy z powrotem do garnka z grochem.
Przygotowujemy przyprawy - ziele angielskie, liść laurowy, pieprz oraz majeranek do przyprawienia zupy grochowej. Zupę po przyprawieniu gotujemy przez około 15 minut aż wszystkie składniki będą miękkie.
Zupę podajemy na ciepło np. z kromką chleba. Smacznego!