Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bitki w ziołach i czerwonym winie.

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

oliwa 2 łyżki
wino czerwone wytrawne 3/4 szkl
tymianek 1 łyżka
majeranek 1 łyżeczka
kolendra
pieprz
cebula 2
sól
tłuszcz do smażenia
wieprzowina 600 (łopatka)

Przepis i sposób przygotowania na: Bitki w ziołach i czerwonym winie.

Mięso pokroić na plastry i rozbić młotkiem jak na schabowe. Zioła wymieszać z oliwą i 2 łyżkami wina.
Natrzeć wszystkie plastry i dobrze skropić resztką marynaty ziołowej.
Przygotować dodatki do obiadu, mogą to być ziemniaczki pieczone i buraczki zasmażane.
Na patelni rozgrzać tłuszcz, najlepiej smalec i przysmażyć z obu stron nasze bitki, Przełożyć do rondelka, na tym samym tłuszczu przyrumienić pokrojoną na plastry cebulę i dodać do mięsa. Podlać winem, patelnię przepłukać odrobiną wody i również dodać do garnka z mięsem. Przykryć i dusić ok 1 godzinę, w razie potrzeby dodać odrobinę wody. Posolić do smaku dopiero na końcu.

Podawać z pieczonymi ziemniakami i buraczkami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mysiunia 07.02.2013 11:55
wyborne! Lubię tak doprawione mięsko :)
Smakosz1 07.02.2013 11:35
Wygląda pysznie
PIOTR11 07.02.2013 10:22
apetyczny obiad
aisoglam 07.02.2013 09:36
Pysznie się prezentuje :)
Izabela/bella81 07.02.2013 09:27
apetyczne
Krzysztof15 07.02.2013 09:05
pyszne
cukiereczek 07.02.2013 08:54
pycha
Dorota61 07.02.2013 08:44
uwielbiam mięso w winie!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak