Przepis i sposób przygotowania na: Zupa pieczarkowa z makaronem
W tym czasie obrać pieczarki, umyć je i pokroić w plasterki. Jeśli są ładne nie obieram ich ze skórki.
Na patelni rozgrzać olej lub masło, podsmażyć pieczarki na złoty kolor i dodać do wywaru. Pieczarki można również dodać surowe, ja jednak wolę te podsmażone na maśle – jest smaczniej :)
Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na niewielkiej ilości oleju, do zeszklenia. Dodać do zupy i całość gotować ok 30 min.
Śmietanę wlać do miseczki, wsypać mąkę i połączyć. Aby śmietana się nie zważyła trzeba ją zahartować: dodać do niej trochę gorącej zupy i dokładnie rozmieszać bądź roztrzepać trzepaczką. Całość wlać do zupy. Dodać posiekaną natkę pietruszki i w razie potrzeby doprawić do smaku solą i pieprzem.
Gorącą zupę podawać z makaronem, najlepiej świderkami ugotowanym wg. przepisu na opakowaniu.
Smacznego!