Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort truskawkowo-śmietankowy - urodzinowy dla babci

3.0
(14)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

biszkopt ciemny
mąka pszenna 1 szklanka
jajko 4 sztuki
ocet 2 łyżeczki
proszek do pieczenia 2/3 łyżeczki
kakao 2 łyżki
biszkopt jasny
mąka pszenna 1/2 szklanki
jajko 2 sztuki
ocet 1 łyżeczka
proszek do pieczenia 1/3 łyżeczki
mąka z pestek dyni 1 łyżka
poncz
herbata czarna 1/2 szklanki
miód do smaku
Nadzienie:
dżem truskawkowy 1 słoiczek
cukier puder 2,5 łyżki
cukier waniliowy 2 łyżeczki
śmietana 30% 200 ml
Obłożenie:
budyń śmietankowy 1 sztuka
mleko 400 ml
masło 2/3 kostki
białko 1 sztuka
cukier puder 1 szklanka
lukier plastyczny
glukoza 50 g
cukier puder 800 g
Żelatyna wieprzowa Prymat
woda 70 (gorąca)
serek mascarpone 250 g

Przepis i sposób przygotowania na: Tort truskawkowo-śmietankowy - urodzinowy dla babci

Kroki postępowania

1
Biszkopt ciemny: żółtka mieszamy z octem i proszkiem do pieczenia, a następnie dodajemy do białek ubitych na sztywno, na koniec mieszamy z mąką i kakao. Wykładamy do tortownicy wyłożonej papierem i pieczemy w 170 stopniach ok. 15 minut, sprawdzić patyczkiem. Po wystudzenia przekroić na 2 blaty. Ja upiekłam 2 oddzielne. Tak samo postąpić z jasnym biszkoptem, tylko zamiast kakao jest mąka z pestek dyni, która zabarwi nasz biszkopt na lekki zielony kolor.

Teraz dobrze jest ugotować budyń i pozostawić go do wystudzenia.
Krok 1 - Tort truskawkowo-śmietankowy - urodzinowy dla babci foto
2
Każdy nasz biszkopt nasączyć ponczem z herbaty, osłodzonej miodem. Spodem jest ciemny biszkopt, który smarujemy dżemem truskawkowym, tak samo postępujemy z biszkoptem jasnym.
Krok 2 - Tort truskawkowo-śmietankowy - urodzinowy dla babci foto
3
Krem śmietankowy: mieszamy serek Mascarpone z cukrami, a następnie łączymy z ubitą na sztywno śmietaną. Smarujemy dolny biszkopt.
Krok 3 - Tort truskawkowo-śmietankowy - urodzinowy dla babci foto
4
Układamy środkowy jasny biszkopt na ciemnym biszkopcie i tak samo smarujemy go kremem śmietanowym. Przykrywamy znów ciemnym biszkoptem.

Wierzch i boki smarujemy kremem budyniowym.

Krem budyniowy: utrzeć masło z wystudzonym budyniem na gładką masę.
Nie można używać pod lukier plastyczny kremu na bazie śmietany, bo taki krem go rozpuści.
Krok 4 - Tort truskawkowo-śmietankowy - urodzinowy dla babci foto
5
Lukier plastyczny: rozpuszczamy żelatynę, a następnie glukozę w gorącej wodzie. Na stolnicy wysypujemy część cukru pudru i dodajemy rozpuszczoną żelatynę i glukozę, zagniatamy, stopniowo dodając cukier puder do całkowitego wchłonięcia przez masę. Masa musi być gładka, plastyczna, ale nie może być za sucha bo będzie się łamać podczas wałkowania. Blat posmarować olejem za pomocą ręcznika kuchennego i wałkujemy na bardzo cienko. Przekładamy na ciasto posługując się wałkiem lub własnymi dłońmi, dociskamy do ciasta, nadmiar ucinamy. Z pozostałej części wykonujemy ozdoby na tort. Biały lukier plastyczny barwimy barwnikiem spożywczy, wgniatając do masy i robimy z niego kwiaty. Trzeba pamięta, aby lukier, którego nie używamy w danej chwili owijać folią spożywczą, bo wysycha szybko i będzie bezużyteczny.

Lukier do zdobienia: ubijamy na sztywno białko z cukrem pudrem.

Ja wykorzystałam lukier do zdobienia, aby przykleić wszystkie ozdoby i wykończenia, bo nie miałam kleju spożywczego. Z lukru do zdobienia, za pomocą szprycy wykonałam listki i wzorki.

I tak prezentuje się mój debiut z lukru plastycznego ;) Tort wykonałam jako niespodziankę urodzinową dla babci.
Krok 5 - Tort truskawkowo-śmietankowy - urodzinowy dla babci foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kejti 10.03.2014 01:06
Jest naprawdę piękny :-)
natalia.doradca 15.02.2014 19:11
pięknie wygląda:)
dorrota 09.02.2014 12:22
przepiękny ten tort:)
pawlito 23.01.2014 07:23
bardzo elegancko wygląda na prawdę super
Magda60 03.11.2013 17:07
super przepis
ciekawska 03.11.2013 07:42
wygląda cudnie!!!
lena57 26.10.2013 15:40
wszystkiego naj dla babci i ten tort
lena57 25.10.2013 11:12
aż ślinka cieknie :)
Łucja 19.10.2013 10:51
przepiękny :)
nutellla 18.10.2013 13:19
pyszności :)
EwelinkA_93 15.10.2013 21:27
Babcia pewnie była zachwycona. Tort śliczny :-)
ana1 13.10.2013 08:28
ależ cudeńko
usmiech 05.09.2013 07:43
ślicznie wygląda
Karolcia12 30.08.2013 22:06
tort wygląda perfekcyjnie, aż żal go zjadać
Melania 29.08.2013 13:21
Jak elegancko się prezentuje :)
misia53 18.08.2013 20:58
piękny tort jak z cukierni
as28 21.07.2013 13:27
mniam mniam
polly66 08.07.2013 18:24
zamieniam dżem na wiśniowy i super :D
artur7 19.06.2013 21:04
piekny torcik
Kuchareczka2 09.06.2013 22:34
perfekcyjnie ozdobiony tort
stokrotka 03.06.2013 09:37
ale cudny!
Suonatar 09.05.2013 19:39
przepiękny :)
SylwiaMagdaSabin 05.05.2013 09:33
świetny tort
caffee_tea 30.04.2013 23:10
Super przepis, ładnie wygląda :)
Małgorzata106 28.04.2013 17:34
piekny i smaczny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak