Przepis i sposób przygotowania na: kiełbasa w słoiku
Z szynki wieprzowej, wykrawamy pół kilograma najchudszego mięsa i kroimy w drobną kostkę. Tak samo robimy z boczkiem wędzonym i mieszamy z szynką. Dodajemy obrane i starte na tarce o małych oczkach ząbki czosnku, mieszamy i zostawiamy.
Pozostałe mięso mielimy na grubych oczkach.Mieszamy pokrojone mięso z tym mielonym, dodajemy posiekaną cebulę, pieprz, sól oraz zioła. Wszystko dokładnie wyrabiamy rękami i wstawiamy do lodówki na całą noc.
Następnego dnia wygotowujemy słoiki i wkładamy do nich surowe mięso, pozostawiając trzy centymetry od góry wolnej przestrzeni. Mięso należy mocno ubić.
Do garnka wkładamy czystą ściereczkę, ustawiamy na niej słoiki i zalewamy zimną wodą do trzech czwartych wysokości.
Gotujemy przez trzy godziny od momentu wrzenia, następnie słoiki mocno dokręcamy i pozostawiamy na całą noc do wystygnięcia.
Następnego dnia ponownie gotujemy słoiki przez godzinę, studzimy i wkładamy do lodówki.