Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dziczyzna w sosie z suszonych kani z kaszą jęczmienną

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

olej 4 łyżki
Kolendra cała Prymat 1 szczypta
Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat 2 łyżeczki
Rozmaryn suszony Prymat 1 szczypta
mąka 2 łyżeczki
Przyprawa curry orientalna Prymat 2 szczypty
papryka czerwona 1
cebula 2
smalec 1/4 kostki
woda 150 ml
wino czerwone wytrawne 50 ml
smalec 1 łyżka
kasza jęczmienna 1/2 perłowa
kanie 4 suszone
karkówka 60 z dzika
Sól peklowa drobnoziarnista Prymat do posypania

Przepis i sposób przygotowania na: Dziczyzna w sosie z suszonych kani z kaszą jęczmienną

Kroki postępowania

1
Dziczyznę kroimy w kostkę.
Krok 1 - Dziczyzna w sosie z suszonych kani z kaszą jęczmienną foto
2
Posypujemy solą zmiękczającą mięso i olejem. Mieszamy i odstawiamy na noc do lodówki.
Krok 2 - Dziczyzna w sosie z suszonych kani z kaszą jęczmienną foto
3
Suszone kanie kruszymy w palcach.
Krok 3 - Dziczyzna w sosie z suszonych kani z kaszą jęczmienną foto
4
Na połowie smalcu smażymy cebulę pokrojoną w kostkę.
Krok 4 - Dziczyzna w sosie z suszonych kani z kaszą jęczmienną foto
5
Gdy zmięknie dodajemy paprykę czerwoną również pokrojoną w kostkę. Smażymy również do miękkości papryki. Następnie zwiększamy ogień i dodajemy resztę smalcu. Gdy się roztopi wrzucamy dziczyznę. Smażymy kilka minut, często mieszając, aby mięso równomiernie zbrązowiało z każdej strony.
Krok 5 - Dziczyzna w sosie z suszonych kani z kaszą jęczmienną foto
6
Wtedy wsypujemy rozkruszone kanie. Podlewamy wodą oraz czerwonym winem.
Krok 6 - Dziczyzna w sosie z suszonych kani z kaszą jęczmienną foto
7
Wsypujemy przyprawy: kolendrę, pieprz kolorowy ziarnisty oraz rozmaryn.
Krok 7 - Dziczyzna w sosie z suszonych kani z kaszą jęczmienną foto
8
Odbieramy część sosu i mieszamy go z mąką wymieszaną z curry. Taką mieszanką zagęszczamy gulasz.
Krok 8 - Dziczyzna w sosie z suszonych kani z kaszą jęczmienną foto
9
Kaszę jęczmienną oczyszczamy i przekładamy do garnuszka. Wlewamy szklankę wody i dodajemy łyżkę smalcu. Gotujemy pod przykryciem na średnim ogniu do momentu, aż woda wyparuje. Przygotowany gulasz podałem z kaszą jęczmienną. Smacznego.
Krok 9 - Dziczyzna w sosie z suszonych kani z kaszą jęczmienną foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kejti 23.02.2014 00:33
Robię się głodna :-)
Anna169Hosz 13.02.2013 08:31
Rewelacja!
aginaa 05.02.2013 20:22
smaczne
Amellia 05.02.2013 09:36
pyszności
ewelinapac 05.02.2013 07:59
dobre
misia53 05.02.2013 00:54
pacpaw dzika upolował , pyszny obiad nam zgotował...
Sroczka 04.02.2013 23:19
I ja również z chęcią z takiego przepisy skorzystam.
Beatris 04.02.2013 22:56
Jak w końcu uda mi się tanio kupić dziczyznę, to sama skorzystam z Twojego przepisu.
zielonamorelka 04.02.2013 22:01
no musi byc pyszne.niestety nie potrafie wyobrazic sobie nawet jak to smakuje ale moze kiedys bedzie mi dane wyprobowanie
IZABELA29 04.02.2013 21:49
zazdroszczę Ci takich specjałów ........
angelika14 04.02.2013 20:09
świetne połączenie smaków,dawno nie jadłam dziczyzny
Pyszota 04.02.2013 20:05
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak