Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krewetki w cieście naleśnikowym

3.0
(18)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

krewetki 200 gram
jajko 1
mleko 1/4 szklanki
mąka pszenna 8-10 łyżek
kurkuma
bazylia
tymianek
Zioła prowansalskie suszone Prymat
sól
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Krewetki w cieście naleśnikowym

Kroki postępowania

1
Takie krewetki robiłem na imprezkę, podawałem razem z dipem czosnkowym. Krewetki rozmrażamy, a następnie je oczyszczamy.
Krok 1 - Krewetki w cieście naleśnikowym foto
2
Oczyszczone krewetki posypujemy ziołami prowansalskimi.
Krok 2 - Krewetki w cieście naleśnikowym foto
3
Do miseczki wbijamy jajko, wlewamy mleko i wsypujemy mąkę - energicznie mieszamy. Ciasto powinno być dość gęste, nie jestem w stanie podać dokładnej ilości mąki bo kilka razy dosypywałem. Do ciasta dajemy pół łyżeczki soli, 1/3 łyżeczki kurkumy oraz po 2 szczypty tymianku i bazylii - mieszamy.
Krok 3 - Krewetki w cieście naleśnikowym foto
4
Na patelni rozgrzewamy olej, krewetki moczymy w cieście naleśnikowym i kładziemy na rozgrzanym tłuszczu - smażymy po 2 stronach i gotowe.
Krok 4 - Krewetki w cieście naleśnikowym foto
5
Krewetki są dobre i na ciepło i na zimno - ja je podałem z dipem czosnkowym, na który przepis podałem wcześniej
Krok 5 - Krewetki w cieście naleśnikowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Monika-twin 11.09.2014 04:33
Fajny przepis
romanrafal
romanrafal 09.01.2014 15:41
smaczne krewetki
jozefinach 21.04.2013 21:14
Z wielką ochotą zjadłabym takie krewetki.
caralajna 10.02.2013 07:32
doskonały pomysł
Hanna5 04.02.2013 10:56
warte wypróbowania
Alex_M 04.02.2013 09:32
wspaniale krewetki!
jordi 04.02.2013 09:10
ciekawie przyprawione
cukiereczek 04.02.2013 09:02
możne być dobre

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak