Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

" Esy Floresy - czyli chrust lany "

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 200 g
jajko 3 szt
mleko 150 ml
cukier wanilinowy 1 łyzeczka
sól 1 szczypta
olej do smażenia 1 l

Przepis i sposób przygotowania na: " Esy Floresy - czyli chrust lany "

W wysokim naczyniu miksujemy żółtka z mlekiem.


Dodajemy przesianą mąkę , szczyptę soli i cukier wanilinowy.



Robimy gładkie , jednolite ciasto.


Na koniec mieszamy z ubitymi na sztywną pianę białkami.


( Ciasto powinno mieć konsystencję nieco gęstszą niż na naleśniki ).


W garnku rozgrzewamy olej.


Łyżką lub tak jak ja ze szprycy wyciskamy na olej dowolne wzorki - różyczki ... zawijasy ... i co tylko nam się podoba.


Smażymy do zezłocenia.


Odsączamy na papierowym ręczniku.


Posypujemy cukrem pudrem!


* Jeśli robimy na ostro - z papryką nie dodajemy cukru wanilinowego do ciasta!




Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 10.02.2013 02:41
ale super :D pomysł znakomity :D
aisoglam 03.02.2013 23:05
Fajna forma tradycyjnego pysznego chruścika :)
Noruas 03.02.2013 22:56
fajne, bardzo mi się podoba :)
manaika 03.02.2013 22:09
świetne
kokoszka
kokoszka 03.02.2013 21:21
dobre
owca441 03.02.2013 21:01
ciekawie zrobione
malaczarna23 03.02.2013 20:59
super
Sandra9 03.02.2013 20:58
bardzo fajne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak