Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zrazy wołowe bite

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

wołowina 600 g
mąka pszenna 50 g
cebula 50 g
tłuszcz 70 g
sól do smaku
papryka do smaku
pieprz do smaku
ziele angielskie
Liść laurowy suszony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Zrazy wołowe bite

- Umyć i osuszyć mięso
- Pokroić je w poprzek włókien na plastry
- Rozbić tłuczkiem na grubość 1cm
- Uformowac owalne zrazy
- Przyprawić, oprószyć mąką
- Obsmażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu
- Przełożyć do garnka, podlać płynem, przykryć i dusić
- Zrumienić na pozostałym tłuszczu rozdrobnioną w kostkę cebulę
- Dodac do mięsa przyprawy i cebulę
- Dusić do miękkości mięsa mieszajac, aby zapobiec przywieraniu mięsa
- Można podprawić sos śmietaną i mąką
- Podawać z kopytkami, warzywami z wody lub podprawianymi, np. z buraczkami, surówką sezonową

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak