Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jaskółcze gniazda

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mięso mielone 1 kg
pieczarki 1/2 kg
cebula 2 szt
czosnek marynowany Smak 4 ząbki
sól do smaku
Bułka tarta klasyczna Prymat do obtoczenia
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Jaskółcze gniazda

Kroki postępowania

1
1 cebulę pokroić w półtalarki i podsmażyć na patelni, dodać pieczarki pokrojone w plasterki i jeszcze razem smażyć, na koniec doprawić solą i pieprzem.
Do mięsa mielonego dodać 1 cebulę pokrojoną w drobną kostkę i czosnek marynowany Smak drobno pokrojony, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Z mięsa mielonego formować kotleciki, rozpłaszczyć , na środek dać po troszeczkę pieczarek i zrobić okrągłe pulpety czyli jaskółcze gniazda.
Krok 1 - Jaskółcze gniazda foto
2
Pulpety obtoczyć w bułce tartej i troszeczkę podsmażyć.
Krok 2 - Jaskółcze gniazda foto
3
Podsmażone pulpety ułożyć na formie, podlać wodą i olejem i piec jeszcze w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 1 godziny.
Krok 3 - Jaskółcze gniazda foto
4
Jak się upieką to wyciągnąć z formy i odsączyć z tłuszczu.
Krok 4 - Jaskółcze gniazda foto
5
Jaskółcze gniazda najlepiej smakują z sosem pieczarkowym i dowolną surówką.
Krok 5 - Jaskółcze gniazda foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

teresa18 02.02.2013 15:30
fajne kotleciki z piekarnika
Pietruszka 02.02.2013 15:17
ładnie wyglądają
Monika58 02.02.2013 15:06
dobre
marcia7 02.02.2013 15:03
dobra nazwa
babajaga1969 02.02.2013 15:01
pyszne :)
Anna133 02.02.2013 15:00
oj dawno nie robiłam :D

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak