Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szpinakowe kopytka z koperkiem

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ziemniaki
koperek
szpinak mrożony
cebula
czosnek
mąka
jajko

Przepis i sposób przygotowania na: Szpinakowe kopytka z koperkiem

Zostały mi z obiadu ziemniaki z koperkiem. Dodałam do nich mąkę w ilości 1/4 objętości ziemniaków. Na patelni rozpuściłam łyżkę masła, podsmażyłam posiekaną cebulkę i wrzuciłam kilka kulek brykietu mrożonego szpinaku. Osoliłam i dusiłam, aż szpinak był miękki. Na sam koniec wcisnęłam 2 ząbki czosnku. Szpinak przełożyłam do ziemniaków, dodałam jajko, delikatnie osoliłam i szybko wyrobiłam ciasto. Z ciasta formowałam wałeczki, które kroiłam w kopytka. Podsypywanie ciasta mąką jest niezbędne, aby ciasto się nie kleiło. Od razu wrzucałam na gotujący się, osolony wrzątek. Gotowałam przez minutę od wypłynięcia.
Połączenie koperku i szpinaku w kopytkach daje fantastyczny smak i aromat!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

EWI 04.07.2013 12:34
mniam mniam
Mysiunia 11.02.2013 12:55
Zdjęcie apetyczne, sam pomysł również ciekawy, ale nie zgodzę się ze swoimi poprzednikami, że przepis ten jest wart polecenia. W żadnym swoim przepisie nie podajesz proporcji składników, niby wspominasz o tym w opisie, ale jak dla mnie przepis jest wtedy mniej czytelny, poza tym określenie "kilka kulek szpinaku" też nie określa konkretnej ilości, mogę dać 3 kulki, a mogę dać ich 6 - smak się zdecydowanie zmieni. Poza tym brak ilości ziemniaków, a chyba ilość głównego składnika jest zależna od tego ile dodamy zielonego dodatku
SylwiaMagdaSabin 02.02.2013 14:40
superowe
rosik93 02.02.2013 14:28
Muszą być, bardzo pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak