Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pączki najlepsze jakie jadłam

5.0
(24)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Jak zrobić dobre pączki? Ten przepis odpowiada na to pytanie! Przeczytaj dokładnie opis i zabierz się do ich przygotowania. 

Składniki:

mąka 0,5 kilograma
drożdże świeże 5 dag
mleko 250 mililitrów
cukier 12 dag
masło 10 dag
spirytus 0,5 kieliszka
żółtko jajek 5 sztuk
esencja waniliowa 1 łyżeczka
olej do smażenia

Lukier:

sok z cytryny z 1 sztuki
cukier puder

Dekoracja:

owoce kandyzowane

Przepis i sposób przygotowania na: Pączki najlepsze jakie jadłam

Pączki to tradycyjny polski wypiek, który chętnie zjadamy na drugie śniadanie lub deser. 

To również wypiek, który kojarzy się nam z Tłustym Czwartkiem. Wtedy szukamy dobrego przepisu na pączki, który nas poprowadzi i pozwoli upiec te okrągłe, puszyste pyszności.

 

Zaczyn z drożdży do pączków:

Do naczynia wlać szklankę letniego mleka dodać pokruszone drożdże, łyżeczkę mąki, łyżeczkę cukru i postawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Jak zrobić dobre ciasto na pączki?

Gdy drożdże wyrosną dodać przesianą mąką, żółtka utarte z cukrem, spirytus i esencję waniliową. Przerobić ciasto dodać roztopione letnie masło i wyrabiać tak długo aż ciasto będzie miało jednolitą i gładką konsystencje - około 20 min.

Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.

Odrywając po kawałku uformować na ręce 'placek' o grubości około 1 cm, dodać łyżeczkę konfitury i dokładnie zlepić.

Układać na stolnicy posypanej mąką zlepieniem do dołu. Ponownie zostawiamy aż pączki podrosną.

Jak usmażyć dobre pączki?

Smażyć w gorącym oleju. Po włożeniu pączków do gorącego oleju w garnku lub frytkownicy zamknąć lub przykryć denkiem następnie odkryć, odwrócić pączki za pomocą patyczków do szaszłyków i dosmażyć z drugiej strony ale już w odkrytym garnku lub frytkownicy.

Ja pączki smażę w frytkownicy wtedy wiem że mam stałą temperaturę. Pączki wyjąć i odsączyć na ręczniku papierowym. Ciepłe pączki polukrować i posypać mieszanką kandyzowaną. Możemy też pączki oprószyć cukrem pudrem.

Jak zrobić lukier do pączków?

Do soku z cytryny dodajemy tyle cukru pudru, aż uzyskamy lejący lukier.

A jeśli brakuje Ci czasu na smażenie pączków, przygotuj pieczone

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wojt@s
Wojt@s 18.06.2013 09:56
bomba muszę spróbować
misia53 12.04.2013 16:28
na pączusia zawsze pora.... jak go nie zjem , jestem chora!
ALAGOR 16.02.2013 22:49
łasuchowe pyszności
alaaa 05.02.2013 21:50
zależy jak duże zrobisz około 16-18 szt
[email protected] 05.02.2013 21:18
ile pączków wyjdzie z tego przepisu
[email protected] 05.02.2013 21:16
spróbuje z chęcią
anemon 31.01.2013 14:07
Przepis jak najbardziej na czasie, w końcu mamy karnawał, a za moment Tłusty Czwartek.
Katarzyna/kate1980 28.01.2013 14:11
cudowne
Joanna23 28.01.2013 10:37
pycha
teresa18 27.01.2013 16:53
mniam marzę o domowych paczusiach
halina17 27.01.2013 11:56
Smaczne pączki.
Alex_M 27.01.2013 11:16
cudownie wygladaja!
cukiereczek 27.01.2013 08:53
super
jozefinach 27.01.2013 02:46
Uwielbiam domowej roboty pączki.
Magula 27.01.2013 00:10
pyszne
Sisterskitchen 27.01.2013 00:05
bardzo smacznie wyglądają :)
rosik93 26.01.2013 23:48
Super
natalia.doradca 26.01.2013 23:20
pięknie wyglądają
BeataJ 26.01.2013 23:00
tłusty czwartek tuż tuż czas pomyśleć o takich słodkościach

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak