Przepis i sposób przygotowania na: Watykański chleb szczęścia (kokosowy)
Dziękuję Justynko:)
Ktoś powie “tyle czekać?” “tyle pracy” , pracy minimum kilka minut dziennie by dodać składniki.
Otrzymałam taki oto instruktaż:
WATYKAŃSKI CHLEB SZCZĘŚCIA
zwany również CHLEBEM PRZYJAŹNI AMISZÓW lub NIEMIECKIM CIASTEM HERMANA
Podarowane ciasto wlać do miski z plastiku, szkła lub porcelany. Przykryć ściereczką lub pokrywką
plastikową i zostawić w ciepłym miejscu.
1. PONIEDZIAŁEK – dodać 250 g cukru (nie mieszać!)
2. WTOREK – wlać 250 ml mleka (nie mieszać!)
3. ŚRODA – dodać 250 g mąki (nie mieszać!)
4. CZWARTEK – zamieszać rano, w południe i wieczorem
5. PIĄTEK – dodać 250 g cukru (nie mieszać!)
6. SOBOTA – zamieszać i rozdzielić ciasto na 4 części, z czego 3 należy rozdać najpóźniej do
poniedziałku.
7. NIEDZIELA – dodać do swojej ¼ części ciasta niżej wymienione składniki, wyrobić ciasto
powoli mieszając i upiec.
Składniki do naszej części ciasta:
250 g mąki
15 g proszku do pieczenia (jedno małe opakowanie)
8 g cukru waniliowego
½ łyżeczki soli
½ łyżeczki cynamonu
200 ml oleju
3 całe jajka (ubite razem na pianę)
Można dodać do ciasta również:
Wiórki kokosowe
Posiekane orzechy
Posiekane migdały
Rodzynki
2 sztuki jabłek startych na grubej tarce
Kawałki posiekanej czekolady
Piec w keksówce ok. 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.
NIC NIE WOLNO MIESZAĆ METALEM !!!
Smacznego
……
Ja do swojej części dodałam:
250 g mąki
10 g proszku do pieczenia
10 g cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
½ łyżeczki soli
135g masła roztopionego
3 całe jajka
100g wiórek kokosowych
(faktycznie nie ma cukru w składnikach, ponieważ zaczyn jest dość słodki i ciasto jest również słodkie)
Piekłam w tortownicy o szerokości 24cm w 180 stopniach 1h.
Nie nazwałabym tego wypieku chlebem, tylko pysznym ciastem na granicy chałki z kruchym ciastem. Pyszne, pachnące, zaproś go do domu:)